Bankacılık Sektöründen Üstün Başarı! Tarihi Rekor Ocak’ta Kırıldı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre, bankacılık sektörü 2018 yılının ilk ayında, tarihinin en büyük Ocak ayı kârını elde etti.

Bankacılık sektörü, 2018 yılına güçlü bir başlangıç yaptı. Sektör, yılın ilk ayında 4,5 milyar Türk Lirası düzeyinde bir kâr elde etmeyi başardı. Bu rakam, bankacılık tarihindeki en yüksek Ocak ayı kârı olarak da kayıtlara geçti. Bir önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslama yapıldığında sektöründe elde ettiği başarı, yüzde 22,7 oranında kâr artışı olarak ortaya çıktı.

Bankaların bahsi geçen dönem içerisindeki faiz geliri, bir önceki yılın aynı döneminde elde ettiği faiz gelirine oranla yüzde 27,9 oranında artış gösterdi. 2017 yılının Ocak ayında 18,8 milyar Türk Lirası seviyesinde olan faiz geliri, 2018 yılının aynı dönemi içerisinde 24,1 milyar Türk Lirası seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Elde edilen faiz gelirinin 19,4 milyar Türk Lirası kredilerden gelen faiz geliri olurken, bu gelirin 4,4 milyar Türk Lirası tüketici kredilerinden, 819 milyon Türk Lirası kredi kartlarından, 2,9 milyar Türk Lirası taksitli ticari kredilerden ve 11,3 milyar Türk Lirası da diğer kredilerden elde edilen faiz gelirlerinden oluştu.

Bankaların mevduat sahiplerine yaptığı faiz ödemesi ise 13,5 milyar Türk Lirası olarak kayıtlara geçti. Bu rakam, 2017 yılının ilk ayına oranla yüzde 38,7 oranındaki bir artış olarak kayıtlara geçti. Sektörün toplam faiz giderlerinin yüzde 69,8’ik kısmı mevduat hesaplarına ödenen faiz giderleri olarak kayıtlara geçerken, yüzde 10,3’lük kısmı da bankalara verilen faiz oranlarından oluştu. Bankaların net faiz geliri ise, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,3 oranında artış elde ederek 10,5 milyar Türk Lirası seviyesine ulaştı.