Bankalar Teknolojik Dönüşüme Uyum Sağlayamazlarsa Yok Olacaklar!

Bankacılık sektörü, her sene düzenli olarak müşteri verilerini anlamlandırmak ve aksiyon alabilmek amacı ile 10 milyon dolar değerinde harcama yapıyor.

Bankalar, inovatif ürün ile hizmetler sağlayabilmek için finans teknolojilerinden gün geçtikçe daha fazla fayda sağlamaya başlıyorlar. Çünkü teknolojinin bu kadar hızlı ilerleme katetmesi bankacılık sektörünü buna adapte olmaya zorluyor. ThoughtWorks‘e göre eğer bankalar adapte olmayı başaramazlar ise faaliyetlerine devam edemeyecekler.

Bulunduğumuz zamandan 10 sene sonra, bankacılık sektörü şuan gösterdikleri çalışmaları yapmayacaklar. Hatta ve hatta bazı bankalar artık olmayacak. Eğer tamamı ile müşteri odaklı dijital çözümler sunulmuyorsa müşterilere kaliteli hizmet verilmediği anlamına gelecek. Eğer bankalar, eski sistemlerinde çalışmalarını sürdürüyor  ve buna rağmen çözümler bulabiliyorsa bile bu sağlam olmayan bir mimari üstüne atılmış temel gibi çökeceğinden ötürü faaliyetlerine devam etmeyecekler. Bu aynı zamanda bankaları adapte olamadığı anlamını da taşımaktadır.

Rakip bankaların bir adım önünde olan, kendilerine özel, farklı bir ürün yahut hizmet sunamayan bankaların pazar paylarını kaybettikleri anlamına gelmektedir.

Bahsettiklerimiz dünyada bankacılık sektörü hakkında öngörülen durumlar. Peki Türkiye’de durum ne diye soracak olursak?  Geride bıraktığımız son 15 sene içinde Türkiye toplamdaki banka kartı, kredi kartı, POS terminali kapsamında Avrupa’nın en büyük ilk 3 pazarı arasında bulunuyor. Bu dönemde kişilerin bankaların talebi daha hızlı, güvenilir, basit, kullanışlı yöntemler. Türkiye’deki bankalar da bu talepleri karşılayabiliyor. Ülkemizde yer alan bankaların hemen hemen hepsinde mobil uygulama, açık kaynaklı API’ler, dijital imkanlar, hızlı çözümler ve benzeri gibi unsurların hepsi mevcut. Türkiye’deki internet bankacılığı kullanan sayısına bakıldığı zaman 2007 yılından bugüne kadar yüzde 400 oranında artış meydana geldi. Bu kişilerden ise aktif bir şekilde internet kullanıcı olan ise 15 milyon kişiden fazla. Yine benzer şekilde mobil kullanıcı da şuanda 12 milyondan fazla durumda.