Borsada İşlem Gören Bankalar Net Karını Yüzde 26,7 Artırdı!

Borsada işlem gören 10 mevduat bankası 2017 yılının Ocak ile Eylül dönemleri arasında geçen yıla kıyasla net karını yüzde 26,7 oranında artırdı. Bu artış ile mevduat bankalarının net karı 592 milyon liraya yükseldi.

Açıklanan verilere göre, Borsada işlem gören Denizbank, Halkbank, Türkiye İş Bankası, QNB Finansbank, Akbank, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, ICBC Turkey Bankası, Vakıfbank ve Şekerbank’ın konsolide olmayan aktif büyüklüğü 2017 yılının eylül dönemi sonu itibari ile 2 trilyon 60 milyar liranın üzerine çıktı. Bu veril geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 14,3 oranında artış meydana geldi.

Borsa İstanbul’da işlem göre bankaların 9 aylık dönemdeki net karı 2016 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 26,7 oranında yükselerek 24 milyar 592 milyon liraya çıktı. Aynı dönemlerin kıyaslamasına göre ön kaynak verilerine bakıldığında ise yüzde 14,4 oranında yükseldi ve bu yükseliş ile 222 milyar liranın üzerine çıktı. Ortalama öz kaynak karlılığı incelendiği zaman yüzde 14,9 seviyesinde gerçekleşti.

Borsa İstanbul’daki mevduat bankaları arasında en fazla net kar elde eden banka Garanti Bankası oldu. Garanti Bankası‘nın 9 aylık süreçteki net karı 4 milyar 645 milyon TL olarak açıklandı. Garanti Bankası’nın devamında  Akbank ve Türkiye İş Bankası yer aldı. Akbank’ın net karı 4 milyar 515 milyon lira, Türkiye İş Bankası’nın net karı ise 4 milyar 103 milyon lira olarak açıklandı.

Geçen yılın ilk 9 aylık dönemine göre net karını en fazla artıran banka ise ICBC Turkey oldu. ICBC Turkey’in devamında Vakıfbank ve QNB Finansbank yer aldı.

Ortalama öz kaynak karlılığı en fazla olan banka ise Vakıfbank olarak açıklandı. Vakıfbank’ın devamında ise Garanti Bankası ile Akbank yer aldı.

Bankalar, geçen yılın ocak-eylül döneminde de 28 milyar 903 milyon lira kar elde etmişti.