Fitch Ratings, Türk Bankacılık Sektörünü Değerlendirdi

Fitch Ratings, Türk Bankacılık sektörünün döviz likiditesinin yeterli seviyede bulunduğunu söyledi.

Fitch Ratings, Türk bankalarının dış borçlarının bu senenin Ocak ile Haziran dönemleri arasında artış meydana geldiğin, fakat sektörün döviz likiditesinin yabancı para cinsinden kısa dönemli borçlarını karşılamak için yeterli seviyede kaldığını söyledi.

Türkiye’deki bankaların dış borçlarının bu senenin ilk yarı döneminde 9 milyar dolar değerinde artış meydana gelerek 172 milyar dolara ulaştığını söyleyen Fitch Ratings, söz konu yükselmenin iyi piyasa koşulları ile tahvil ihracındaki toparlanmayı lire ve euro cinsinden sorumlulukların yukarı yönlü tekrardan değerlenmelerine yol açarak kur faaliyetlerini gösterdiğini söyledi.

Dış borcun yarısının 96 milyar dolar ve kısa dönemli olduğunu vurgulayan Fitch Ratings, önümüzdeki 1 sene içinde dış borç servis zorunluluğun 50 ile 55 milyar dolar değerinde olacağını öngördüklerini söyledi. Türk bankalarının iyi borçlanma piyasası erişimine sahip olmayı sürdüreceklerini söyleyen Fitch Ratings, dış borçların önemli ölçütte çevrilebileceğini beklediklerini söyledi. Ayrıca Fitch, mevcut durumdaki döviz likiditeleri kısa dönemli kapsamda piyasalarda meydana gelecek kapanış ile başa çıkabilecek durumda olunduğunu söyledi.

İhtiyaç olması durumunda bankaların 1 senede 85 ile 90 milyar dolar arasında değişen değerlerde döviz likiditesine çıkabileceklerini belirten Fitch Ratings, söz konusu rakamın 35 milyar dolarlık net türev pozisyonları ve 53 milyar dolar likit döviz varlıklarını içerdiklerini, bunların bir kısmının ise kısa dönemli olduğuna inandıklarını belirtti.

Söz konusu raporda piyasalara olan erişimde uzun dönemli kayıp yaşanması halinde döviz likiditeleri kapsamında kayda değer risklerin meydana gelebileceğini söyleyen Fitch Ratings, bilhassa da Türkiye’nin dış finansmanı için risklerin oluşabileceğini belirtildi.