Merkez Bankası’nın Bu Kararı Çok Konuşulacak!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Dolar Kurunun Türk Lirası karşısında kazanmaya başladığı hızlı değer kazancını ters yöne çevirebilmek için Geç Likidite Penceresi’nde borç verme faiz oranını tam yüzde 3 seviyesinde yükseltti.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu akşam saatlerinde toplandı. Dün gece itibariyle yükselmeye başlayan ve 5 Türk Lirası seviyesine oldukça yaklaşan Dolar’ın hızını kesebilmek adına toplantı yapan Merkez Bankası, Geç Likidite Penceresi faiz oranını yüzde 13,5 seviyesinden yüzde 16,5 seviyesine kadar yükseltti.

Gecelik faiz oranlarında bir değişiklik yapmayan merkez bankası, marjinal fonlama oranını yüzde 9,25 seviyesinde, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını da yüzde 7,25 seviyesinde sabit tuttu.

Merkez Bankası’nın faiz artırım kararı ile yaptığı açıklamada, piyasalarda yaşanan sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentileri için yükselen genel fiyatlama davranışlarına dair risklerin arttığı, yaşanan bu gelişmeler ışığında Para Politikası Kurulu’nun fiyat istikrarını desteklemek hedefiyle güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdiği belirtildi.

Merkez Bankası’nın yaptığı açıklamada, aynı zamanda fiyat istikrarının temel bir hedef olarak belirlendiği ve bunu sağlayabilmek adına TCMB’nin sahip olduğu tüm araçlarn kullanılmasına devam edileceği belirtildi. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşmenin sağlandığı güne kadar para politikaları açısından sıkı duruşun devam ettirileceğini belirten Merkez Bankası, GLP’de faiz oranını tam yüzde 3 seviyesinde yükseltti.

Merkez Bankası tarafından alınan faiz artırım kararı da sosyal medyada büyük bir tepki topladı. Kararın oldukça geç alınmış olduğunu düşünen vatandaşlar, Merkez Bankası’nın yağmurdan kaçarken doluya tutulduğunu, yüzde 1’lik artırım yapmadığı için yüzde 3’lik artırım yapmak zorunda kaldığını ifade eden paylaşımlarda bulundu.

Merkez Bankası’nın PPK kararı sonrasında Dolar, 23.20 itibariyle 4,54-4,53 Türk Lirası seviyesine gerilemiş durumda.