Moody’s: Türkiye’deki Güçlü 3 Özel Banka Direnç Gösterdi!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2017 yılının ilk yarı döneminde Türkiye’nin 3 özel bankasının güçlü bir görünüm performansı gösterdiğini açıkladı.

Moodys’in açıklamalarına göre, Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank‘ın ekonomik anlamda yavaşlama, para biriminde yaşanan değer kaybı ile birlikte finansman maliyetleri kapsamındaki gelen artış karşısında direnç gösterdikler.

Ekonomik Yavaşlama ve Para Birimindeki Değer Kaybına Rağmen Direnç!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Türkiye’nin 3 en büyük özel sektör bankaları arasında bulunan Türkiye İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank 2017’nin ilk yarı döneminde güçlü veriler ortaya koydu. Güçlü verilerle söz konusu bankalar para biriminde yaşanan değer kaybı, ekonomik anlamdaki yavaşlama ve finansman maliyetlerinde artış olmasına rağmen güçlü bir direnç sergiledi.

Hükümetin de Kredi Garanti Fonuna desteğinin olduğu yazan açıklamalarda, ancak güçlü rakamların desteğin haricinde regülasyon standartlarındaki gevşemenin de etkisi ile birlikte başarı kaydedildiği, hükümetin yaptığı teşviğin bir defalığına pozitif etkilerinin görülmesinin, denetim toleransının ise 2017’nin ikinci yarı dönemde düşüşe geçmesini bekledikleri yazdı.

Faiz marjlarındaki hükümet teşviklerinin etkisi ile birlikte genişleme, bankaların net karlarının artış gösterdiği yazılan Moody’s’in açıklamalarında, senelik olarak incelendiği zaman Türkiye İş Bankası’nın net karının yüzde 26 oranında, Garanti Bankası’nın net karının yüzde 19 oranında, Akbank’ın net karının ise yüzde 22 oranında arttığı da ayrıca vurgulandı.

Bankaların kredi hacminde meydana gelen genişlemenin en büyük etkenlerden birinin son zamanlarda hükümetin vermiş olduğu teşviklerin itici gücü ile KOBİ’lere verilen krediler aracılığı ile gerçekleştiği de vurgulandı.