TBB Kullandırılan Kredi Verilerini Açıkladı!

Türkiye Bankalar Birliği, kullandırılan nakdi krediler konusunda veri açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından yapılan açıklamada 2018 yılı Ocak ayına dair veriler paylaşıldı. Bahsi geçen dönem içerisinde Türkiye Bankalar Birliği’ne üye olan bankalar, bahsi geçen ay içerisinde 2 trilyon 219 milyar Türk Lirası seviyesine ulaşıldı.

TBB tarafından yayınlanan 2018 Ocak Bülteni’nden 2017 yılının Ocak ayı ile karşılaştırma yapıldığında Ocak ayında toplamda yüzde 16 oranında bir yükselme elde edilirken, nakdi krediler 2 trilyon 219 milyar Türk Lirası seviyesine ulaştı. Bu kredilerin 2 trilyon 106 milyar Türk Lirası’na tekabül eden kısmını bankalar kullandırırken, 49 milyar Türk Lirası’na tekabül eden kısmını finansal kiralama kuruluşları, 31 milyar Türk Lirası’na tekabül eden kısmını faktöring firmaları ve 34 milyar Türk Lirası’na tekabül eden kısmını da finansman firmaları kullandırdığı ifade edildi.

Kredi çeken sektörler arasında en fazla kredi ise imalat sanayisi alanına kullandırıldı. Ticari amaçlı kredi kullananların yüzde 25’i imalat sanayisinde yer alırken, ikinci sırada yüzde 19’luk oran ile toptan ve perakende sektörü, üçüncü sırada da yüzde 13 ile inşaat sektörü yer aldı.

Bireysel krediler alanında bir yıllık süreçte yüzde 17 düzeyinde bir artış yaşanırken, toplam rakam 537 milyar Türk Lirası olarak kayıtlara geçti. Kullandırılan bireysel kredilerin en büyük kısmını ise konut kredileri oluşturdu. Yüzde 37’lik dilime sahip olan konut kredilerini, yüzde 17’lik dilime sahip olan kredi kartları takip etti. Bireysel bazdaki ihtiyaç ve tüketici kredileri yüzde 39’luk dilime sahip olurken, yüzde 7’lik dilim taşıt kredilerinden, yüzde 3,3’lük kısım da tahsilatı gecikmiş kredilerin faiz oranlarından oluştu.