Batık Kredi Oranı Son 10 Senenin En Yüksek Seviyesinde

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporuna göre, takipteki alacaklar 14 Aralık tarihinde sonra 92 milyar 262 milyon Türk Lirası seviyesine çıktı. Bunun sonucunda batık kredilerin toplam kredilere olan oranı yüzde 3,72’ye tekabül etti. Açıklanan bu oran ise en son 2010 yılının Aralık döneminde sonra görülen en yüksek seviye olarak belirtildi.

Sene başında takipteki alacaklar oran olarak incelendiğinde yüzde 2,95, miktar bazında 63 milyar 990 milyon Türk Lirası düzeyindeydi. Aralık döneminin ortasına kadar olan süreçte kredi miktarında 28 milyar 272 milyon Türk Lirası artış gözlemlendi. Geçen senenin tamamı incelendiği zaman ise batık kredi hacmi yüzde 9,9 oranında yükselmişti. Takipteki kredi oranı incelendiğinde ekonominin yüzde 4,7 oranında daraldığı 2009 krizi devamında yüzde 5,59 seviyesine tekabül etmişti.

Takibe düşen kredi miktarında meydana gelen hızlı artışa rağmen, bankaların 2 sene tahsilini gerçekleştiremediği için sattığı batık krediler 2018 senesinde önemli ölçütte düşüş gösterdi. Sene boyunca varlık yönetim şirketlerine sattıkları sorunlu kredi miktarı ise 5 milyar Türk Lirası ile sınırlı miktarda kaldı. Bankaların 2016 senesinde gerçekleştirdikleri alacak satışı incelendiğinde 6,4 milyar Türk Lirasına, geçen sene ise 9 milyar Türk Lirasına tekabül etti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Analistler, pazarın yüzde 45 oranında daralma yaşadığını, bunun nedeninin ise bu sene meydana gelen kredi pazarının büyümemesi ile yüksek kredi faiz oranları olduğunu söylediler.