Türk Eximbank’tan 550 Milyon Dolarlık Kredi

Türk Eximbank’tan yapılan açıklamaya göre banka, uluslararası bazı bankalardan oluşan konsorsiyumdan 10 sene vadeli ödeme planı ile 550 milyon dolar değerinde fon sağladı.

MIGA Garantili Borç Stoku 1,7 Milyar Dolara Çıktı

550 milyon dolarlık fon 140 milyon dolar ve 348 milyon eurodan oluşup, Dünya Bankası kuruluşu olan MIGA garanti altında BNP Paribas ile birlikte Standard Chartered Bank’ın öncülüğünde Mitsubishi UFJ Bank, Citibank N.A, Societe Generale ve ING Bank ile konsorsiyum oluşturuldu. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, sağlanan fonun MIGA garanti nedeniyle benzer şekilde bir vadede bir euroband ihracına kıyasla çok daha uygun maliyetle olduğunu, söz konusu borçlanma sayesinde bankanın MIGA garantili borç stokunun 1,7 milyar dolar seviyesine çıktığını söyledi.

Hem orta hem de uzun vadeli ihracat finansmanına sağlanan desteğin artırılması kapsamında Türk Eximbank’ın uluslararası para ile sermaye piyasaları kaynak olanaklarını değerlendirme çabasına bu senenin 2. Yarısında da devam ettirmeyi planladığını aktaran Yıldırım,  bankanın uluslararası piyasalarından aldığı fonları yükseltmek için son 1 senelik süreçte Körfez Bölgesi, Zürih, Amsterdam, Hong Kong, Japonya ve ABD’de bilinen finansal kuruluşlarla birlikte, sigorta şirketler, emeklilik fonları gibi bilinen kurumlarla sürekli olarak görüşmeler yaptıklarını, MIGA garantili yeni borçlanma kapsamında ihracatçılara sağlanan 10 sene uzunluğundaki vade ile kullandırılacağını söyledi. Enerji tasarrufu kapsamındaki iklim değişikliği harcamalarının da buna dahli olacağını söyleyen Yıldırım, hem yatırım harcamaları hem de işletme sermayesi için yeni kredi kapısının daha açıldığını, son dönemlerde kullandırılan 5 seneli vadeli işletme sermayesi kredilerine ek olarak açılan 2. Pencere dahilinde ihracatçılara kredi kullandırımının ise temmuzda başlayacağını söyledi.