2017’nin İlk Yarısında Ege Bölgesi’nde İhracat Değeri 8 Milyar 509 Milyon Dolar!

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamalara göre Ege Bölgesi’nde bu yılın ilk yarı döneminde 7 milyar 699 milyon dolar değerinde ithalat ve 8 milyar 509 milyon dolar değerinde ise ihracat yapıldı.

Gümrük Müdürlüklerinin kayıtlarında yer alan verilere göre ise 10 milyar 467 milyon dolar seviyesinde ihracat, 10 milyar 449 milyon dolar seviyesinde ise ithalat gerçekleşti. Yine o bölgedeki meydana gelen ithalatın ihracatı karşılama oranına bakıldığı zaman ise yüzde 111 seviyesinde olduğu, dış ticaret hacminin ise 21 milyar dolara yaklaştığı görülmekte.

Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin derlemesine ilişkin olarak Ege Bölgesi illeri Muğla, Denizli, Balıkesir, Kütahya, Aydın, Uşak, İzmir, Afyon ve Manisa ise bu yılın Ocak ile Haziran ayları arasında toplamda 8 milyar 509 milyon dolar değerinde ihracat yaparken, İzmir haricindeki diğer 8 ilin ihracat değerleri ithalatını fazlasıyla geçti.

İzmir ili detaylı incelendiğinde Ocak ile Haziran ayları arasında 4 milyar 332 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirerek o bölgede yer alan diğer illerin ihracat verilerinin üzerine çıktı. İhracatta Ege Bölgesi’nde ilk sırada yer alan İzmir’in dış ticaret hacmi ise 9 milyar 39 milyon dolar seviyesinde, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 92 seviyesinde meydana geldi.

İzmir‘in devamında yer alan şehir ise Manisa olarak gerçekleşti. Manisa’nın toplamda yaptığı ithalat tutarı 1 milyar 434 milyon dolar seviyesinde, dış ticaret hacmi ise 3 milyar 155 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı Manisa ili için ise yüzde 120 seviyesinde oldu.

Manisa‘nın devamında ise yer alan şehirler sırası ile Denizli, Aydın ve Balıkesir oldu. Denizli’de gerçekleşen ihracat değeri 1 milyar 291 milyon dolar, ithalat ise 892 milyon dolar, Aydın’da gerçekleşen toplam ihracat değeri 324 milyon dolar, ithalat değeri ise 116 milyon dolar, Balıkesir’de ise 246 milyon dolar değerinde ihracat ile 165 milyon dolar değerinde ithalat gerçekleşti.