ABD’li Firmalardan Türkiye’ye Yatırım Süreci Başlıyor!

TABA-AmCham Başkanı Ali Osman Akat, ABD’li din adamı Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılması devamında Türkiye ile ABD ticari ilişkilerinin yönünde değişiklikler olduğunu, önceki dönemlerde iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin önemli bir seviyede bulunduğunu ancak şuanda Türkiye’de pek çok yatırımcı Amerikan Firmasının yer aldığını söyledi.

Mevcut durumdaki yatırımcı firmaların Türk pazarı içerisinde imalatçı iç pazara yönelik hem de ihracatçı olduğunu söyleyen Akat, söz konusu firmalarla birlikte yeni gelecek olan yatırımcılar vize krizi başlayan süreçte ne yapacaklarını bilmediklerini, ABD hükümetinden gelebilecek yeni bir yaptırım korkusu ile yeni yatırımları kapattıklarını söyledi. Söz konusu bekleme sürecinin bir dönem devam ettiğini söyleyen Akat, ancak gördüğü kadarıyla firmaların artık Türkiye’de yatırım yapmaya devam edecek olması olduğunu söyledi.

Amerikan firmalarının Çin ve Avrupa ile olan ilişkilerinin Amerika’daki politik bakış sebebiyle zor duruma düştüğünü söyleyen Akat, Türkiye’de onlar için hem iyi bir liman hem de iyi bir kapı olduğunu, hem Türkiye’nin pazarına ulaşmak istediklerini hem de çok sayıda ülkeye mal verebilmek için Türkiye’de bulunmaları gerektiğini, aynı zamanda 15 tane holding seviyesinde olan ABD firmasının 100 milyon dolar seviyesi üzerinde Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldığını söyledi.

Son çeyrek dönemde atılımların başlayacağını söyleyen Akat, geçmiş dönemde konjonktür inceleyen çok sayıda ABD’li yeni yatırımcı firmasının bulunduğunu ancak artık bekleme süresinin bittiğini ve iş yapma dönemine geçiş yapıldığını söyledi.