Bakanlık Açıkladı! Ek Vergiler DTÖ’ye Uymuyor!

Ticaret Bakanlığı yapmış olduğu bir açıklamasında, Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin bugün itibari ile duyurmuş olduğu çelik ve alüminyuma ilave uygulanan vergilerin, Dünya Ticaret Örgüyü kurallarının dışında olduğunu belirtti.

Ticaret Bakanlığı, ABD yönetimi tarafından alınan, Türkiye’den gerçekleştirilecek olan alüminyum ve çelik ithalatında yüzde 20 ve yüzde 50 civarındaki ek gümrük vergisi kararına yönelik bir takım açıklamalarda bulundu. Söz konusu açıklamalarında Ticaret Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletleri’nin bugün açıklamış olduğu söz konusu bu ürünlerin ithalatında ek vergi uygulamasının Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uymadığını belirtti.

Bakanlık tarafından yapılan bu yazılı açıklamada, ABD yönetiminin bugün gün içerisinde sosyal medya hesabından yapmış olduğu açıklamasında, Türkiye’den gerçekleştirilecek olan alüminyum ve çelik ithalatında gümrük vergilerinin yüzde 20 ve yüzde 50’ye kadar yükseltileceğini belirttiğini duyurdu.

ABD’nin Bu Kararı DTÖ’nün Kuralları ile Uyuşmuyor

ABD hükümetinin 23 Mart tarihinde tüm ülkeleri karşısına almak üzere bu uygulama kararına vardığı anımsatılan Ticaret Bakanlığının bu açıklamasında, ilave gümrük vergisinde söz konusu olan çelik ve alüminyumda Amerika’ya yapılan ihracatın geçtiğimiz yıl 1,1 milyar dolar değerinde olup, yine bahsi geçen yılda 157 milyar dolar değerindeki toplam ihracatın içindeki payının yüzde 0,7’ye denk geldiği ifade edildi. Bu ürünlere yönelik yine aynı sene gerçekleştirilen ithalatın 1,3 milyar civarında gerçekleştiğini dile getiren Bakanlık, ABD tarafından verilen bu kararda kaydeden kesimin her iki ülkenin ihracatçıları, özel sektörü ve üreticileri olduğunu belirtti. Üstelik Amerika Birleşik Devletleri tarafından uygulamaya sokulan bu alüminyum ve çelik ithalatındaki ek gümrük vergisinin Dünya Ticaret Örgütü kuralları ile uyuşmadığını da açıklamalarına ekledi.