Bayraktar: Arıcılıkta Dışa Bağımlı Değiliz!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Dünya Arı Günü sebebi ile yaptığı açıklamasında arıcılığın ülkemizde büyük bir sektör haline geldiğini ve dünyada sıralamasında 2. sırada yer aldığımızı söyledi.

Dünya Arı Günü sebebi ile açıklamalarda bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkemizde arıcılık sektörünün çok büyüdüğünü belirtti. Dünyada arıcılık sektöründe ilk sırada yer alan ülkenin Çin olduğunu, Çin’den sonrada Türkiye’nin yer aldığını söyleyen Şemsi Bayraktar, toplamda 84 binden fazla işletmenin olduğunu ve bu işletmelerde ise 7,9 milyondan fazla kovanda 105 bin 727 ton bal üretiminin gerçekleştiğini belirtti.

Bal arılarının bir bitkiden başka bitkiye konarak yapmış oldukları tozlaşmanın etkisi ile birlikte ekosistemin devamlılığını sağladığını söyleyen Şemsi Bayraktar, arıların olmadığı bir yerde ekosistemin olmayacağını söyledi. Şemsi Bayraktar, ülkemizde arıcılık işinin çok fazla sermaye ile tarım arazisine ihtiyaç olmadan gerçekleşebildiğinin bilgisini verdi.

Kırsal kesimlerden kente göçlerin meydana gelmesini önleyecek en önemli faktörlerin arasında arıcılık sektörünün de bulunduğunu söyleyen Şemsi Bayraktar, yatırım miktarlarının az kalması ile yatırım için ihtiyaç olan ekipmanların kendi ülkemizden karşılanabiliyor olmasından ötürü arıcılık sektöründe dış ülkelere bağlılığımızın bulunmadığını söyledi.

Şemsi Bayraktar, ülkemizde arıcılık sektörünün önemli sektörler arasında yer aldığını söyleyerek, dünyada gerçekleşen 1,5 tonluk bal üretiminin yüzde 30,6’lık oranının Çin’de, yüzde 6,85’lik oranının ise ülkemizde gerçekleştiğini söyledi. Türkiye’nin devamında ise ABD yüzde 5,35 ile, devamında ise sırası ile İran, Rusya bulunmakta.