Beklenmeyen Gelişme: KDV İadesi Yasa Tasarısından Çıkartıldı!

Türkiye’de birçok şirket büyük bir heyecanla KDV iadesi problemlerinin çözüme kavuşturulmasını bekliyordu. Bu çözüm için Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısı’ndaki ilgili maddelerin bir tanesi, meclis tarafından tasarıdan çıkartıldı.

KDV İadesi, Türk şirketlerin önemli bir sorunu olmaya bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor. Şirketlerin sahip oldukları genel mali durumlar için önemli problemlerin çıkış noktası olan KDV iadesi konusunun çözüme kavuşturulması adına Maliye Bakanlığı düğmeye basmış, yeni hazırlanan Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısı’na birkaç yeni madde ekleyerek, konunu çözüme kavuşması hedeflenmişti. Lakin, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan kanun görüşmeleri sonucunda konunun çözümü için gerekli olan maddeler kapsam dışı bırakıldı.

Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısı’nda yer alan KDV iadesi ile ilgili madde, KDV iadesinin 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmesi için ortam yaratmakla birlikte, şirketler için oldukça sevindirici bir gelişmeydi. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeler kapsamında ilgili maddeler, Kanun Tasarısı’ndan çıkartıldı. Çıkartılan madde, KDV’nin devredebileceğini, aynı zamanda 12 ay içerisinde indirim yöntemiyle ortadan kaldırılması sonrasındaki 6 ay içerisinde talepte bulunarak iade alınmasını kapsıyordu. 29. Maddede yer alan indirim kapsamı ile, KDV’nin vergiye tabii tutulan işlemlerden dolayı ortaya çıkan KDV’den daha çok olması halinde, farkın da sonraki ödeme dönemine devredilmesi ve iade edilmesi konusunda hükümler yer alıyordu.

Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısı Görüşmeleri Devam Ediyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Katma Değer Vergisi Kanun Tasarısı hakkında yapılan görüşmeler devam ediyor. Tasarıdan çıkartılan KDV iadesi maddesi için yetkili ise Maliye Bakanlığı olarak belirlenmişti. KDV Kanun Tasarısı kapsamından çıkartılan hüküm, grup şirketlerin KDV iadesi alma yolunu açması ve KDV beyannamelerinin birleştirilmesi konusunda ortam sağladığı için çıkartıldığı belirtiliyor.