Yeniden Yapılandırmaya Dair TBMM’den Müjde Verildi

Daha önce gerçekleştirilmiş olan yeniden yapılandırmaya başvuruda bulunmayanlar için ikinci bir şans niteliği taşıyan ve bazı kamu haklarını yeniden yapılandırması beklenen yasa teklifi TBMM Kurulunda kabul edilerek yasalaşmış oldu.

Gümrük Ticaret ve Maliye Bakanlıkları, il özel idareleri, belediyeler, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve büyükşehir belediyelerinin su ve kanalizasyon idarelerinin alacaklarını yeniden yapılandıran bu kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu tarafından kabul edildi.

Bazı alacakların yeniden yapılandırılması sebebi ile Bazı KHK ve kanunlarda değişikliğe giden kanun, daha önce gerçekleştirilmiş olan yeniden yapılandırma sürecinden faydalanmayan borçlulara da yeniden şans tanıyor. Fakat daha önceki süreçte yapılandırma yapan ve hali hazırda taksit ödemeleri devam eden borçlular, kapsam dışında bırakılıyor.

Kabul edilen bu kanunla, 31 Mart 2017 tarihi önemsenerek belirlenen vergiler vergi cezaları, gümrük vergileri, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik prim sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primi ile bu gibi alacaklara yönelik her türlü faiz, gecikme zammı, zam gibi feri alacaklar yapılandırmaya dâhil ediliyor.

Yasalaşmış olan bu kanunla yapılandırma kapsamındaki alacaklar, 31 Mart 2017 tarihinden önce tahakkuk eden vergi ve buna bağlı vergi cezaları, gecikme zammı ve faizleri, yine bu tarihten önce yapılan tespitlere yönelik vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları olarak belirleniyor. Ayrıca bu tarihten önce Askerlik Kanunu, Karayolları Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun,  Karayolları Trafik Kanunu, Mahalle Muhtarları ve İhtiyarlar Heyeti Seçimi Hakkında Kanun, Nüfus Hizmetleri Kanunu, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun gibi kanunlar gereğince verilen idari para cezaları ve bunun gibi birçok alacaklar yer alıyor.