Booking.com İçin Mahkemenin Son Kararı Açıklandı

Dünyanın en ünlü online rezervasyon sitelerinden biri olan Booking.com, kendisi için verilen Türkiye’den erişim engeli kararına itiraz etmişti. Fakat site tarafından yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi. Verilen ret kararının ardından da Booking.com açıklama yaparak hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) haksız rekabet sebebiyle Booking.com için ihtiyati tedbir kararı ile Türkiye’de gerçekleştirdiği faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmişti. Verilen bu karara itiraz eden booking.com ara davası bugün gerçekleştirildi. Booking.com ve TÜRSAB’ın avukatları ile birlikte birçok otel ve işletmelerin temsilcilerinin de katılmış olduğu mahkemede Booking.com’un yapmış olduğu itiraz reddedildi. Dolayısıyla Türkiye’de ki ziyaretçileri için 5 Haziran tarihine kadar Booking.com hizmet veremeyecek.

Mahkemeye katılan otel ve işletme temsilcileri ise davada, iş hacimlerinin düşmüş olduğunu ve siteye verilmiş olan ihtiyati tedbirin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Mahkeme tarafından verilmiş olan kararın ardından açıklamada bulunan Booking.com ise, itiraza yönelik verilen bu kararın kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti. Türkiye’nin yasalarına ve hukukuna her zaman uyacaklarını belirten Booking.com, yapmış oldukları itirazın değerlendirileceği süre zarfı içerisinde Türkiye’den yapılan işlemlere erişimin sağlanamayacağını fakat yurtdışından Türkiye için ve Türkiye’den de yurtdışı için yapılacak olan hizmetlerin kesinti görmeden devam edeceğini bildirildi.

İstanbul Asliye 5. Ticaret Mahkemesinin 2015/1174 E. Sayılı dosyası ile açılmış olan davanın 29 Mart 207 tarihinde gerçekleştirilen duruşmasında, Booking.com’a benzeyen başka bir şirketin, Booking.com sitesi üzerinden ya da yapılacak olan başka bir internet sitesi üzerinden Türkiye’de yer alan oteller ve konaklama tesislerinin pazarlanması ve buna aracılık edilmesine yönelik gerçekleştirilen faaliyetlerin durdurulmasına ve konu hakkında Bilgi Teknolojileri Kurumu’na bir yazı yazılması gerektiğine karar verilmişti.