Borsa İstanbul’da Swap Pazarı

Borsa İstanbul A.Ş.’den tüm finans sektörünü yakından ilgilendirecek bir açıklama yaptı. Swap pazarının ilk sırada yer almak üzere bütün finans sektörü katılımcılarına hizmet verecek bir şekilde borsada kurulması çalışmalarına başlanıldığını bildirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Borsa İstanbul, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi vizyonu kapsamında, Borsa İstanbul ile birlikte bağlı bulunan ortaklıkları Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu olarak Borsa İstanbul Grubunun, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çalışmalarının devam ettiği açıklandı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ilk sırada yer almak üzere düzenleyici otoriterle beraber koordineli bir şekilde Borsa İstanbul Grubunda yeni ürünler ve yeni pazarların işleme açıldığı belirtildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamalarda küresel finansal piyasalardaki en aktif pazarlardan biri olarak bilinen swap pazarının ilk sırada bankalar yer almak üzere bütün finans sektörü katılımcılarına hizmet verecek şekilde borsada kurulması kapsamında çalışmalara başlanıldığı, Takasbank Merkezi Karşı Taraf olarak söz konusu pazardaki işlemlerin takasını yapacak olup, global en iyi uygulamalara uygun bir şekilde risk ve teminat yönetimi hizmeti saplayacağı belirtildi. Swap pazarının borsada faaliyetlere başlaması ile birlikte genel olarak tezgahüstü piyasalarda yapılan söz konusu işlemlerin Türkiye’de organize bir piyasa güvencesinde de yapılabilmesinin önünün açılacağı ifade edilirken,  Pazar işleyişinde piyasa yapıcılığıyla birlikte likidite sağlayıcı ve benzer gibi temel noktaların tüm paydaşlarla istişare edileceği ve devamında da kamuoyuna açıklanacağı, Swap pazarının ilk aşamada döviz piyasaları için faaliyete geçirilmesinin planlandığı, devamında da Borsa İstanbul Grubu yeni ürün ve pazarları çalışmalarının sürdürüleceği ifade edildi. Buna ek olarak mevcut türev pazarlarının derinliği ile birlikte Türkiye ekonomisine katma değerini yükseltecek çalışmalara da hız kazandırılacağı açıklandı.