Döviz Kurları Perakendecileri Olumsuz Etkiledi!

Türk Lirasından meydana gelen değer kayıpları döviz kurları üzerinden ödeme yapan sektörleri zor durumda bıraktı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AYD Başkanı Hulusi Belgü, 2018 haziran dönemine ait AVM ciro endeksi verilerini bildirdi. Türkiye’nin çok zor zamanlar atlattığını söyleyen Belgü, döviz kurlarının yüksek seviyelerde bulunduğunu, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen perakende sektörünün el birliğinde bulunduğunu, sektörde herhangi bir istihdam kayıplarının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınacağını söyledi.

“Perakendecilere Destek Olacağız”

Döviz kurlarındaki hareketlilik nedeniyle perakendecilerin kira-ciro oranlarını yakından takip ettiklerini söyleyen Belgü, ellerinden geldiği kadar iş ortaklarıyla birlikte yardımcı olacaklarını söyledi.

Ciro Endeksi 291 Puana Çıktı

Bu yılın haziran dönemine ait olan ciro endeksi geçen senenin aynı dönemi ile enflasyon arındırılmadan kıyaslandığı zaman yüzde 23,3 oranında artış meydana geldi. Bu artışla birlikte de ciro endeksi 291 puana çıktı. Ciro endeksinin geçen senenin 2. Çeyrek dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 18,6 oranında artış meydana geldiği ve bu yılın aynı döneminde de 261 puana yükseldiği gözlemlendi. Ziyaret sayısı endeksinde ise yüzde 10 oranında artış oldu.

Alışveriş merkezlerindeki kiralanabilir alan yani metrekare başına düşen cirolar incelendiğinde İstanbul’da bin 252 Türk Lirası, Anadolu’da ise bin 15 Türk Lirası olduğu gözlemlendi. Türkiye geneli ise bin 110 Türk Lirasına ulaştı. Metrekare başına düşen cirolar ikinci çeyrek dönemde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 18,7 oranında yükseldi. Bu yılın ikinci çeyrek dönemindeki metrekare verimliliği ise 996 Türk Lirası olarak açıklandı.

Endeks verilerinin bu yılın haziranında ve çeyrek bazlı dönemlerinde önemli oranda artış gösterdiğini söyleyen Belgü, bunun ise perakendeciler için umut verici olduğunu söyledi.