Dolar’a Yükseliş İvmesi Hakim!

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası (FED) tarafından bugün açıklanan Mart ayı tutanakları, kademeli faiz artışını uygun olarak gösterince dolar tekrar 3,70 Türk Lirası’nın üzerine doğru ivmelendi.

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın bugün açıkladığı Mart ayı tutanakları ile birlikte, kademeli faiz artışının uygun olması tekrar gündeme geldi. Ek olarak faiz artışı gelişmeleri konusunda yapılan değerlendirmede, gerekmesi durumunda değişikliğe hazır olunduğu da belirtildi.

Yaşanılan bu gelişme sonrasında Amerikan Dolar tekrar yükseliş ivmesine geçti. İlk etapta 3,7080 Türk Lirası’nın üzerine çıkmayı başaran Amerikan Doları, gün boyunca 3,70 – 3,71 Türk Lirası seviyesinde kalmayı başardı. Euro ise ilk etapta 3,9585 Türk Lirası seviyesine kadar yükseldikten sonra gün içerisindeki hareketlerini 3,94 – 3,95 Türk Lirası seviyesinde gerçekleştirdi

Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası Federal Açık Piyasa Komitesi’nin 14 ila 15 Mart tarihlerinde düzenledikleri toplantıya dair tutanakların açıklanması, dolar için tekrar yükselme ivmesini harekete geçirdi. Politika faizinin üst sınırının yüzde 1,00’a çıkartılma kararının alındığı bu toplantı tutanakları, Amerikan Doları’nın dünya genelinde tekrar değerlenmesine ortam oluşturdu. Faiz artışına karşı çıkan tek üyenin Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari’nin olduğu da edindiğimiz diğer bilgiler arasında.

Yayınlanan toplantı tutanakları sonrasında bir çok analist ve ekonomist tarafından eleştiri yağmuruna tutulan Fed, 4,5 trilyon Amerikan Doları değerindeki bilanço için de küçültme işlemine bu yıl içerisinde gidilebileceğini aktardı. Bu durum, birçok Fed yetkikisi tarafından da bilançonun pasif ve öngörülebilir bir şekilde kademeli olarak küçültülmesinde herhangi bir sorun olmadığını aktardı.