Ekonomik Güven Endeksi Son 9 Senenin Dibinde

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2018 ağustos dönemine ilişkin ekonomik güven endeksi raporu yayımladı. Buna göre ekonomik güven endeksi bu yılın ağustos döneminde bir önceki ay yani temmuz dönemine göre kıyaslandığı aman yüzde 9 oranında düşüş gösterdi. Bu düşüşle de ekonomik güven endeksi 1 ayda 83,9 seviyesine geriledi.

Ekonomik Güven Endeksi Sürekli Düşüş Eğiliminde

2009 yılının mart dönemine bugüne kadar en düşük seviyesine gerileyen ekonomik güven endeksi, aynı zaman bu yılın başından bugüne kadar da sürekli olarak düşüş eğilimli seyir izledi. Endeks sadece 1 dönem yükseldi. O dönem ise temmuz oldu. Temmuzda ekonomik güven endeksi 92,2 seviyesine çıkmıştı.

Açıklanan veriler hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye İstatistik Kurumu, ekonomik güven endeksinde meydana gelen söz konusu düşüş reel kesim yani imalat sanayi, perakende ticaret ve inşaat sektöründe meydana gelen düşüşlerden neden olduğunu belirtti.

Ekonomideki geçen senenin güçlü seyrin desteği ile birlikte bu yılın ocak döneminde yüzde 10 oranında artış gösteren ekonomik güven endeksi 104,9 seviyesinde başlamıştı. Ocak ayında 5 ayın en yüksek değerine ulaşan endeks, bir sonraki aylarda ise devamlı olarak düşüş eğilimi gösterdi. Geçen senenin temmuz döneminde 100 seviyesinin üzerine kadar çıkan endeks, yine geçen senenin ağustos dönemine 2012 senesinden bugüne kadar olan en yüksek değerine ulaşmıştı. O değer ise 106,4 seviyesiydi. Endeksin ekonomik büyüme kapsamında diğer tüm ekonomik göstergelere göre daha erken bilgi verdiğini, bu nedenle de öncü verilerden biri olduğunu belirten TÜİK, ekonomik güven endeksinin 100 seviyesinde büyük olmasının genel ekonomik durumun iyimserliğini, bu seviyeden düşük olmasının ise genel ekonomik durumun kötümserliğini gösterdiğini belirtti.