Emlak Bankasının Yeniden Açılmasına Yönelik Düzenleme Meclis Kurulunda Kabul Edildi

Vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik yasa teklifi içerisinde yer alan Emlak Bankası’nın tasfiye süreci içerisinden çıkarılmasıyla alakalı madde, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilip, Genel Kurul’da da onaylandı.

Emlak Bankasının tasfiyeden çıkarılıp yeniden bankacılık sektöründe faaliyet göstermesine yönelik düzenleme Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre, Emlak Bankası, Meclis Genel Kurulu’nun belirleyeceği esas sözleşme dâhilinde, ilgili mevzuatın gerektirmiş olduğu izinlerin alınarak bankacılık faaliyetlerine başlamak üzere, bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş olduğu tarih itibariyle tasfiye halinden çıkmış olacak.

Emlak Bankası Geri Dönüyor!

Tasfiyeden çıkacak olan Emlak Bankasının Meclis Genel Kurulu tarafından esas sözleşmesi kabul edilinceye kadar geçen sürede, tasfiye kurulunun ilgili mevzuat ve esas sözleşmeden dolayı var olan tüm sorumluluk ve yetkileri ile beraber bankanın tüm iş ve işlemleri için yetki ve sorumluluk yönetim kurulunda olacak. Bu düzenleme neticesinde ortaya çıkabilecek olan herhangi bir tereddüdü gidermek adına da Hazine Müsteşarlığı tarafından yetkilendirilen bir bakan görevli olacak.

Emlak Bankası, Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen talimat ile, 3 Haziran 1926 yılında Emlak ve Eytam Bankası adı ile kuruldu. 1946 yılının Eylül ayında ise, Türkiye Emlak Kredi Bankası Anonim Ortaklığı haline getirildi.

1980’li yılların sonunda ise, Bankanın eski Genel Müdürü olan Engin Civan’ın adının karıştığı ve tarihe geçen yolsuzluk iddiaları ile hatırlanan bu kurumun, bankacılık faaliyetlerinde bulunma ve mevzuat kabul etme yetkisi, 3 Temmuz 2001 tarihinde 4684 sayılı yasanın resmi gazetede yayımlanmasının ardından tasfiye edildi. Emlak Bankasının şubeleri de aynı yıl içerisinde Halkbank ve Ziraat Bankasına devredildi.