Gayrimenkul Sertifikası Gündemde! Köprülerin Vatandaşa Satılmasının Önü Mü Açıldı?

2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ve geçtiğimiz hafta Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nin önderliğinde hayata geçirilen gayrimenkul sertifikası ile birlikte büyük alt yapı projelerinin kapsama alınıp alınmayacağı büyük bir merak konusu oldu.

Başbakan Yardımcılığı görevini yürüten Nurettin Canikli, yapılan bu düzenlemenin zaman içerisinde farklı projeler ile genişletilebileceğini aktardı. Canikli yaptığı açıklamada değer kazanma potansiyeli olan bütün projeler için konunun geçerli olacağını aktarırken, teorik alanda köprülerin de dahil edilebileceğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, uygulamaya konulan Gayrimenkul Sertifikası ile birlikte köprüler gibi büyük ölçekli alt yapı projelerinin de kapsama alınabileceği ve düzenleme ile birlikte kira getirisi olan projelerin de kapsama alınabileceğini aktardı.

Mevcut gayrimenkul sektöründe finansman çeşitlendirilmesi sağlanması ve küçük yatırımcılar için gayrimenkule yatırım yapılabilmesinin önünü açmayı amaçlayan gayrimenkul sertifikası projesi, ülke genelinde önemli bir gündem yarattı. TOKİ ve Makro İnşaat öncülüğünde geçtiğimiz hafta uygulanmaya başlanılan proje için, ilk etapta 143,24 milyon Türk Lirası tutarında bir ihraç hasılatı ön görülüyor.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ)’nin halka arz yöntemi ile birlikte 239,2 milyon Türk Lirası tutarında gayrimenkul sertifikası ihraç etmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvurduğu ise geçtiğimiz haftanın Cuma akşamında gerçekleştiği duyuruldu.

Canikli, Reuters’a verdiği söyleşide geçtiğimiz hafta hayata geçirilen sertifika uygulamasının zaman içerisinde çok daha geniş kapsama yayılmasının mümkün olduğunu aktarırken, teorik yapıya bakıldığında köprülerin de bu kapsama dahil edilebilmesinin mümkün olduğunu aktardı.