Gözler Merkez Bankası Kararında!

Küresel piyasalar bugün itibariyle pozitif bir seyir izliyor. Gözler ise Merkez Bankası PPK toplantısı sonrası çıkacak olan kararlara çevrildi.

ABD Dış Ticaret Açığında Son 7 Ayın En Düşük Seviyesi

ABD’de dün açıklanan dış ticaret açığı beklentilerin altında kaldı. Bu kapsamda da ABD’nin dış ticaret açığı son 7 aylık sürecin en düşük seviyesini gördü ve 46,2 milyar dolar olarak açıklandı. Bunun devamında da pay piyasalarında pozitif seyirler izlenmeye başladı. Dolar endeksinde ise düşüş eğilim gözlemlendi. Benzer şekilde yine dün Dow Jones endeksinde yüzde 1,40 oranında, S&P 500 endeksinde ise yüzde 0,86 oranında değer kazandı gözlemlendi. Nasdaq endeksi ise kapanışını rekor seviyede yaptı. Nasdaq endeksi yüzde 0,67 oranında geliştirerek 7.689 puan seviyesine ulaştı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Analistler, ticaret savaşı endişelerinde azalma görüldüğünü, ABD hazine tahvillerinin getirisindeki artış ile birlikte finans sektörü hisselerinde alımların daha güçlü hale geldiğini, bunların da endeksi yukarı yönlü taşıdığını, bugün Beyaz Saray’da yapılacak olan görüşme ile yarınki G7 zirvesinin ABD piyasalarının merkezinde bulunacağını aktardılar.

ABD ve Avrupa Piyasaları Pozitif

Ticaret savaşının Avrupa Birliği’ne olan etkileri konusunda tartışmalar sürsede dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,34 oranında değer kazandı. Benzer şekilde İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,33 oranında, İtalya’da ise MIB 30 endeksi yüzde 0,26 oranında değer kazandı. Ancak Fransa’daki CAC 40 endeksinde yüzde 0,06 oranında gerileme gözlemlendi. Dün ABD ile Avrupa piyasalarında gözlemlenen pozitif seyirli grafiğin Asya piyasalarına da sıçradığı gözlemlendi. Japonya’da Nikkei 225 endeksinde yüzde 0,9 oranında değer kazancı oldu. Benzer şekilde Hong Kong Hang Seng endeksinde de yüzde 0,5 oranında değer kazancı görüldü. Ancak Çin’deki Şanghay bileşik endeksinde yüzde 0,1 oranında gerileme gözlemlendi.

Yurt içinde döviz kurlarında ise düşüşe karşın pay piyasalarındaki satış baskısı dün de devam etti. BIST 100 endeksi yüzde 1,19 oranında değer kaybetti. Bu kayıpla 96.658 puan değerinden günü tamamladı. Dolar TL paritesi ise yüzde 0,95 oranında değer kaybederek dün günü 4,5552’de kapattı.

Piyasaların bugün gün içerisinde takip edeceği veriler ise şu şekilde olacak;

  • Saat 12.00’de Avro Bölgesi’nde 1. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla verileri açıklanacak.
  • Saat 14.00’te Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası PPK kararları açıklanacak.
  • Saat 15.30’da ABD’de haftalık işsizlik başvuruları verileri açıklanacak.
  • Saat 17.30’da yurt içi Hazine mayıs ayı nakit dengesi verileri açıklanacak.