Hazine Müsteşarlığının Yayınladığı Genelgeye Karşı Hamle Sigortacılardan

Geçtiğimiz günlerde Hazine Müsteşarlığının zorunlu trafik sigortası hakkındda “tavan fiyat” uygulaması için yayınladığı genelgeye, sigorta şirketlerinin cevabı gecikmedi.

Hazine Müsteşarlığının 12 Nisan’da yayınladığı genelgeye göre tüm araç sınıflarında, basamaklara ve illere göre bir fiyat belirlenmişti. Bununla birlikte, özellikle büyük şehirlerde sigorta fiyatları yüzde 40 oranında düşüş yaşandı. Düzenlemeye göre bu fiyatlar yıl sonuna kadar geçerli olup milyonlarca araç sahibi istifade edecekti.

Yayımlanan genelgeyle birlikte araç sahipleri olumlu yönde etkilenirken, sigorta şirketleri düzenlemeye  yaptıkları karşı hamle ile memnun olmadıklarını belirtti. Normal şartlarda zorunlu trafik sigortası ödemeleri 3-4 taksitle alınabiliyordu. Hatta vade farkı ile 9 taksite kadar uzatma imkanı sağlanabiliyordu. Fakat yapılan bu düzenlemeden sonra sigorta şirketleri, yapılan sigortalarda nakit ödeme almayıp kredi kartına tek çekim yapmaya başladılar. Kasko ve diğer sigortaların ödemesinde taksit olanağı devam ederken, yalnızca trafik sigortasında taksidin kaldırılması vatandaşları bihayli zor duruma soktu.

Peki Sigorta Şirketleri Neden Taksit İmkanını Kaldırdı?

Sigorta şirketlerinin taksit olanağını kaldırmasının birkaç nedeni var. Bunlardan biri komisyon. Şirketler anlaşmalı olmadıkları bankanın kredi kartı ile taksitli ödeme aldıklarında yüzde 2’lik bir komisyon ödüyor. Peşin ödeme alındığında bu komisyon ya çok az yada hiç olmuyor.

Taksitli ödemenin kaldırılmasının bir diğer nedeni de vade. Bankalar, kredi kartından tek çekimle ödeme alındığında 15 gün içerisinde parayı sigortacıların hesabına geçiriyor. Fakat taksitli ödeme alındığında ise parayı sigorta şirketlerine her vade süresinden 10 gün sonrasında aktarıyor. Böylece şirketler, tahsilatlarını yaklaşık 50 günlük bir gecikme sonrasında almış oluyor. Dolayısıyla sigortacılar vade kaybını önleyip, kasaya nakit para sokmayı hedefliyor.

Hazine Müsteşarlığının yaptığı düzenlemeden sonra araç sahiplerinin avantaj kazanması beklenirken, taksit ödemelerinin kaldırılmasıyla vatandaş mağdur oldu. Tüketici Derneği Başkanı bu konuda açıklama yaparak; “Çok fazla şikayet aldık. Herkesin bütçesi müsait olmayabilir. Sigortacılar taksite geri dönsün.” dedi.