Sigortacılık Sektöründe Faizsiz Bir Dönem Başlayacak

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek bir açıklama yaparak, faize karşı olan hassasiyet sebebiyle geleneksel sigorta ürünlerine temkinli yaklaşıyor olan vatandaşlar için katılım sigortacılığını finans hizmetlerine kazandırabilmek adına bir takım çalışmalar başlatıldığını ve hazinenin bu konu hakkında yapmış olduğu mevzuat çalışmalarında son aşamaya gelmiş olduğunu belirtti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek basın mensuplarına yapmış olduğu bir açıklamasında, tegafül olarak adlandırılan ve dayanışma ile ortak risk esaslarına dayanır olan katılım sigortacılığı üzerinde dünya çapında son zamanlarda önemli gelişmeler kaydedildiğini ifade etti.

Türkiye tarafında yeni finansal enstrümanlar arasında görülüyor olan bu sistemin sigorta sektörünü çeşitlendirmesi ve derinlik kazandırması anlamında takip edildiğini belirten Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığı tarafından da bu sistemin ülkeye kazandırılabilmesi adına çalışmalar yürüttüğünü açıkladı.

Katılım sigortacılığının, faiz ve katılım ilkelerine karşı olan hassasiyetler sebebiyle geleneksel olan sigorta ürünlerine temkinli ve mesafeli olarak yaklaşıyor olan vatandaşlar ile ortak risk ve dayanışma esasları kapsamında sigorta faaliyetleri gerçekleştirmek isteyenler adına alternatif bir yöntem sunulmuş olduğunu ifade eden Mehmet Şimşek, söz konusu olan sigortacılığın finansal kapsayıcılık bakımından ülkede yüksek ve önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

Başbakan Yardımcı Mehmet Şimşek, geleneksel sigortacılar ile katılımcı sigortacıların rekabet bakımından değil de,  tamamlayıcılık bakımından öne çıktığı bir sigorta piyasasını önemsediklerini belirtti. Konu hakkında Hazine Müsteşarlığının katılım sigortacılığı faaliyetlerini düzenleyen, sağlıklı bir şekilde takip edilmesiyle sigortalı olanların menfaat ve haklarının gözetilmesi amacıyla yürütmüş olduğu mevzuat çalışmalarında artık son aşamaya gelinmiş olduğunu açıklamalarına ekledi.

Ayrıca Şimşek açıklamalarında, söz konusu olan sigortacılıkta, sigortalıların kendisinin ve diğer katılımcıların tazminat isteklerinin karşılanmasına yönelik oluşturulmuş olan fona katkı sağladıklarını da değinerek, bu fonun sigortacılık faaliyetleri yapılmasına izin verilen bir sigorta şirketi tarafından yöneltildiğini ve ortak risk paylaşımı ile beraber dayanışma esaslarına da dayanıyor olduğunu ifade etti.

Tüm bunların yanı sıra Mehmet Şimşek, risk transferleri esasına da dayanıyor olan geleneksel sigorta sisteminden başka olarak katılım sigortacılığı sisteminde, katılımcılar tarafından ödenmiş olan primlerin sigorta şirketinin olmadığına da dikkat çekti.