İhracat ve İthalat Birim Değer Endeksinde Artış!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın mart dönemine ilişkin Dış Ticaret Endeksleri raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre ihracat birim değer endeksi mart ayında şubat ayına kıyasla yüzde 7,8 oranında yükseliş gösterdi.

İhracat Birim Değer Endeksi Yükseldi

İhracat birim değer endeksi geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman gıda, içecek ve tütün grubunda yüzde 0,4 oranında, yakıt grubunda yüzde 24,1 oranında, imalat sanayi grubunda yüzde 8,8 oranında yükseliş gösterdi. Ham maddelerde ise yüzde 2,5 oranında düşüş gözlemlendi. İhracat birim değer endeksi bu senenin 1. Çeyrek döneminde geçen seneye kıyasla yüzde 7,7 oranında yükseldi.

İthalat Birim Değer Endeksi 1 Senede Yüzde 8,7 Arttı

İthalat birim değer endeksi incelendiği zaman mart ayında şubat ayına kıyasla yüzde 7,7 oranında yükseldiği gözlemlendi. Geçen yılın mart ayıyla kıyaslama yapıldığı zaman gıda, içecek ve tütün grubunda yüzde 08, oranında düşüş gösterdi. Ancak yakıt hariç olmak üzere ham maddelerde yüzde 10,8 oranında, yakıt grubunda yüzde 19,9 oranında, imalat sanayi grubunda ise yüzde 5,3 oranında yükseldi. Bu yılın 1. Çeyrek döneminde ise geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 8,7 oranında yükseldi.

İhracat miktar endeksi incelendiği aynı dönemde geçen seneye kıyasla yüzde 0,1 azaldığı gözlemlendi. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla gıda, içecek ve tütün grubunda yüzde 4,8 oranında, yakıt haricindeki ham maddelerde yüzde 2,7 oranında, imalat sanayide ise yüzde 4,8 oranında yükseldi. Ancak yakıt grubunda yüzde 37,7 oranında düşüş gösterdi. İhracat miktar endeks bu yılın 1. Çeyrek döneminde geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 1,2 oranında yükseldi. İthalat miktar endeksi ise mart ayında geçen seneye kıyasla yüzde 4,6 yükseldi. Yakıt grubunda düşüş gösteren endeks değeri, diğer gruplarda artış yaşadı.