İsot Üretimi Yaparak Geçimlerini Sağlıyorlar

Şanlıurfa’da ailesine yardımcı olmak için 18 senedir isot üretimi gerçekleştiren Feride Polar, isot üretimi yaparak 5 çocuk büyütüyor. Şanlıurfa’nın simgelerinden biri olan isot üretimini gerçekleştiren kentin kadınları, sıcak havaya, isorun acısına aldırış etmiyor, aile bütçelerine destek oluyor.

42 yaşında olan Feride Polar, sıcaklıkların çok fazla olmasına ek olarak biberin acısına da katlanıyor, elleriyle parçaladıkları ürünleri makinelerden geçirip, sonrasında ise tekrardan kurutmaya bırakıyorlar. Kadınların aldıkları yevmiyeler temizledikleri biberin miktarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Çalışma saatleri ise sabah saat 06.00’da başlıyor, akşam ise 19.00’a kadar devam ediyor.

Aile Geçimlerini İsotla Sağlıyorlar

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Polat, kalp hastası olduğunu, ancak tüm zorluklara rağmen hayata her zaman dört elle sarıldıklarını, 5 sene önce eşinin inşaattan düşerek çalışmaz hale geldiğini, senenin 3 aylık döneminde isot işinde çalışarak 1 senelik aile geçimini sağladığını söyledi. 3 çocuğunun okul masraflarını isot işi sayesinde çıkardığını söyleyen Polat, biber işinde çalışarak aile ekonomisine destek verdiğini, toplamda 5 çocuğunun bulunduğunu, 3’ünün okula gittiğini, biberden elde ettiğini gelirler çocuklarının harçlıklarını çıkardığını, ev kirası, faturalar ve diğer ödemelerin hepsinin bu işten elde ettiğini söyledi. Sabah saat 06.00’da işlerine gittiğini söyleyen Polat, akşam eve döndükleri saatin 19.00’da olduğunu, işe gittiklerinde ilk yaptıkları işin biber temizlemek, devamında da parçalamak ve makineye atmak olduğunu, isot üretiminden ekmeklerini kazanmaya çalıştıklarını, havaların çok sıcak olduğunu, biberlerin de çok acı olduğunu, bu nedenle de çalışırken eldiven kullandıklarını söyledi.