İTO’dan Perakende ve Toptan Fiyat Açıklaması

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) haziran dönemine ait verilere göre perakende fiyatlarda mayıs dönemine göre yüzde 1,27 oranında, toptan fiyatlarda ise yüzde 1,4 oranında artış meydana geldi. Geçen senenin aynı dönemine göre karşılaştırma yapıldığı zaman perakende fiyatlarda yüzde 12,15 oranında yükselme gözlemlenirken, toptan fiyatlarda ise yüzde 16,34 oranında yükseliş oldu.

İstanbul Ticaret Odası’nın 1995 senesinde verilerine göre kıyaslama yapıldığı zaman bu yılın haziran ayındaki ücretliler geçinme indeksi yıllık ortalama olarak yüzde 9,79 oranında artış gösterdi. Toptan eşya fiyat indeksinde ise yıllık ortalama bazında yüzde 12,34 oranında artış oldu.

Sektörel Perakende Değerlendirme

Perakende fiyatlar sektörel olarak değerlendirildiği aman sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 4,58 oranında, ev eşyası harcamalarında yüzde 3,88 oranında, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 2,29 oranında artış oldu. Benzer şekilde gıda harcamalarında yüzde 1,35 oranında, giyim harcamalarında yüzde 0,88 oranında, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0,76 oranında, konut harcamalarında ise yüzde 0,16 oranında yükselme gözlemlendi. Diğer harcamalar gruplarında ise herhangi bir değişim söz konusu olmadı.

Toptan fiyatlar bu yılın haziran döneminde mayıs dönemine kıyasla gıda maddeleri grubunda yüzde 3,49 oranında, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 3,01 oranında, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 2,53 oranında, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 1,27 oranında, madenler grubunda ise yüzde 0,73 oranında artış gösterdi. Benzer şekilde mensucat grubunda yüzde 0,02 oranında artış söz konusu olurken, kimyevi maddeler grubunda ise diğerlerinin aksine yüzde 15,73’lük düşüş oldu.