Kayseri Şeker Fabrikası, Türkiye’nin Şeker İhtiyacının Yüzde 20’sini Karşılıyor!

Kayseri Şeker Fabrikası ve Türkiye’de şeker üretimi hakkında açıklamalarda bulunan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası’nın ülkenin şeker ihtiyacının yüzde 20’lik kısmını karşıladığını, fabrikanın bu yıl içerisinde 3 fabrikada üretimini sürdürdüğünü söyledi.

Şeker üretimi kapsamında Boğazlıyan’da 45 günü geride bıraktığını söyleyen Akay, Kayseri’de 38 günü, Turhal’da ise 29 günde geride bıraktığını, sezon içerisinde toplamda 1 milyon 576 bin ton pancar alındığını, bugüne kadar işlenen kısmının ise 1 milyon 286 bine tekabül ettiğini söyledi. Aynı süre zarfında toplamda 177 bin ton şeker üretimi gerçekleştirildiğini söyleyen Akay, işlemlerin 16 bin çiftçi ile gerçekleştirildiğini, üç fabrikada çalışanların sayısının toplamda 4 bin 40’a tekabül ettiğini, Turhal Şeker Fabrikası’nın özelleştirme ile bünyelerine katıldığını söyledi. İlk aşamada özelleştirme kapsamında bazı sorunların olduğunu söyleyen Akay, Turhal’da önemli faaliyet yapıldığını, orada çalışan herkesin gecesini gündüzüne verdiğini, Turhal’ın şuanda özelleştirmenin yüz akı haline dönüştüğünü söyledi.

Kayseri Şeker Fabrikası’nın uygulamış olduğu randevulu sistem ile birlikte çiftçilerin sıra beklemediklerini söyleyen Akay, uygulama sayesinde hem çiftçilerin hem de üretimde kolaylıklar sağlandığını söyledi.

Fabrika olarak ton başında pancarda 10 Türk Lirası fazla verdiklerini söyleyen Akay, pancarda Türk Şeker 235 Türk Lirası ton fiyatı uygulandığını, kendilerinin uyguladığı rakamın 245 Türk Lirasına tekabül ettiğini, kendi sistemleri sayesinde çiftçilere can suyu sağlandığını, önemli olan konunun ise çiftçilerin kazanç elde etmesi olduğunu söyledi.