KDV Sisteminde Büyük Değişiklik! 1 Milyon Mükellef Rahatlayacak!

Hükümet, Türkiye ekonomisinin canlanması ve kalıcı bir istikrar elde edebilmesi için çalışmalarına devam ediyor. Yaklaşık 1 milyon vergi mükellefini içine alan yeni reform paketi sayesinde KDV’nin yatırımcıya, üreticiye, ihracatçıya yük olmasının önüne geçilecek.

Yatırımcılar, üreticiler, ihracatçılar için sevindiren haber hükümetten geldi. 34 yıl maziye sahip olan KDV sisteminde önemli değişiklikler yapılıyor. Sistemi baştan sona yenileyecek olan reform paketi tam 1 milyon mükellefi yakından ilgilendiriyor.

Yapılacak değişiklik sayesinde KDV iade sistemi basitleştirilecek. Aynı zamanda devreden sistem de sona erdirilecek. Yerli üretici ile ihracatçı arasında olan KDV farkı da tamamen ortadan kaldırılacak. Belediyeler de dahil olmak üzere kamunun devletten yaklaşık 150 milyar Türk Lirası tutarında KDV iadesi alacağı bulunurken, bu sorun da çözüme kavuşturulacak.

Tüm Sektörlerin Rekabet Edebilirliği Yükselecek!

Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından yapılan açıklamada, hayata geçirilecek yeni ekonomi reform paketi sayesinde neredeyse tüm sektörlerin önü açılacak. Yerli otomotiv sektörü için de önemli bir vergi desteğinin hayata geçirileceğini belirten Ağbal, rekabet bakımından da araç bünyesine göre ÖTV yükünün kaldırılmasının bazı cihazlar için mümkün olduğunu, trafikte kullanımda olan 16 yaş üzerindeki otomobillerin hurdaya ayrılması ya da ihraç edilmesi yönündeki desteğin de süreceğini ifade etti.

KDV sistemindeki iade edilmezliğin ortadan kalkacağını ifade eden Bakan Ağbal, mevcut bulunan iade bakiyesinin sonraki döneme devretmesi, KDV olarak gözüken alacakların bir kısmının alacak olmaktan çıktığı, iade edilmezlik kuralının kalkacağını, mali imkânlar dahilinde verilecek süre zarfı içerisinde tahsil edilen KDV’lerin iadesine başlanacağını ifade etti.

34 yıldır uygulanmakta olan KDV sisteminin işletmeler ve üreticiler için makine alımı, ekipman alımı, inşaat süreci gibi yaptığı harcamaların önünde bir yük olduğunu, bu yükün yıllara yayıldığını, hayata geçirilecek reform paketi sayesinde mükelleflerin üzerinden bu yükün kaldırılacağını ifade etti.