Kırmızı Et’e KDV İndirimi Bekleniyor

Kırmızı et sektörü de KDV indirimi bekliyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Yalçındağ’ın yaptığı açıklamada bir kasabın günlük 50 ila 60 kilogram arasındaki bir perakende satış ile ayakta durmaya çalıştığını aktarırken, devletten yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini talep ettiklerini aktardı.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi Fazlı Yalçındağ, perakende satış gerçekleştiren kasaplar olarak devletten KDV indirimi ile destek beklediklerini aktardı. Perakende olarak kırmızı et satışından devletin temin ettiği yüzde 8 oranındaki KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini talep eden Yalçındağ, bununla birlikte kırmızı et etiketlerinde 3 ila 4 Türk Lirası tutarında indirim olarak yansıyacağını, bunun da sektöre önemli bir hareket katacağını aktardı.

Son dönemde hükümet cephesinden farklı sektörlerde KDV ve ÖTV indirimi yapıldığını hatırlatan Yalçındağ, yapılan indirimlerin ilgili sektörlere oldukça fazla fayda ve canlılık getirdiğini aktararak, aynı düzenlemenin kırmızı et sektörü için de uygulanmasını talep ettiklerini aktardı.

2009 yılından bu yana geçen 8 yıllık süre zarfında olumsuz bir tablonun ortada olduğunu sözlerine ekleyen Yalçındağ, KDV indirimi ile birlikte kasapların önemli bir ivme yakalayabileceğini ve sektörün eski haline geri döneceğini aktardı.

Türkiye’deki kırmızı et satış miktarının düşünülenin aksine çok az olduğunu aktaran Yalçındağ, TÜİK’in açıkladığı verilerde yer alan 1 milyon 170 bin tonluk kırmızı et satışının çok önemli bir bölümünü sucuk, salam, sosis gibi gıda sanayisi tarafından kullanıldığını aktardı. Aynı zamanda yemek sanayisi, oteller ve restoranlar tarafından tüketilen kırmızı et miktarının da önemli bir yer kapladığını aktaran Yalçındağ, perakende satışta yıllık 500 bin ton’a erişemediklerini aktardı.