Konut Sektörü Heyecanlı Günlerine Geri Mi Dönüyor?

Ziraat Bankası’nın konut kredisi faiz oranlarını düşürmesiyle başlayan, devamında diğer kamu bankalarının ve bazı özel bankaların da dahil olduğu, sonrasında ise Türkiye genelinde 41 farklı inşaat firmasının başlattığı yüzde 20 indirim düzeyindeki kampanya, konut sektörüne derin bir nefes aldırdı. Sektör temsilcileri, yoğunluğun üst düzeye çıktığını, sektörde canlanmanın çok kısa bir vadede tüm yan ve alt sektörleri etkileyeceğini ifade ediyor.

İnşaat sektörü Türkiye ekonomisini canlandırıyor. Ziraat Bankası’nın konut kredisi faiz oranlarını düşürmesi sonrasında Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası’nın konut kredisi faizlerini düşürmesi, devam eden süreçte de TEB, Şekerbank gibi özel bankaların da konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1’in altına çekmesi ile birlikte yaşanan hareketlilik, hükümet tarafından hem konut, hem de ofis satışındaki yüzde 18’lik KDV’yi yüzde 8’e indirmesi ile birlikte sektör canlandı. Tapu harcında da yüzde 1 oranında yapılan indirim sonrasında konut sektörünün önde gelen 41 adet firması, sahip oldukları konut stoklarını eritebilmek için yüzde 20 düzeyinde bir indirim başlattı. Başlatılan bu indirim, Türkiye genelindeki 150 farklı projeyi kapsarken, satış ofislerinde vatandaşlar adeta sıraya girdi.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas, bekle – gör durumunda olan konut alıcılarının yapılan indirim ile birlikte harekete geçtiğini, yüzde 20 indirim kampanyası ile birlikte sektörün canlandığını, bu indirime KDV indirimi ve konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün de eklenmesi halinde total indirimin yüzde 30 seviyesinde olduğunu, yapılacak satışlar ile birlikte sektörün geride kalan aylar içinde yaşadığı kayıpları en aza indirgeyebileceğini ifade etti.