Kocasert: Alınan Kararlar Piyasaya Nefes Aldıracak

Döviz kurlarındaki hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Kocasert, seçimlerden sonra Türkiye’nin rahat nefes alacağını, hem döviz kurlarının hem de Merkez Bankası’nın aldığı kararların ihracatı etkilediğini söyledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Vekili Süleyman Kocasert, Merkez Bankası’nın ekonomi için attığı adımlar ve döviz kurlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Merkez Bankası’nın Hamlesi Piyasalara Nefes Aldıracak”

Döviz kurlarındaki hareketli olan günleri artık arkamızda bıraktığımızı söyleyen Kocasert, dolar kurunun mayıs dönemi başında 4,10 lira seviyelerinde olduğunu, 23 mayıs tarihi itibariyle 4,90 lira seviyesine kadar yükseldiğini, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın ekonomik kurlarda meydana gelen değişimlerden dolayı adımlar attığını, bu adımlar sayesinde de döviz piyasalarının nefes aldığını söyledi. Merkez Bankası’nın aldığı reeskont kredi ödemelerindeki kur sabitlemesi kararının ihracatçıları yakın dereceden ilgilendirdiğini söyleyen Kocasert, geçen sene de bu şekilde adım attığını, alınan kararın da son derece etkili olduğunu, bu kapsamda da 31 Temmuz tarihine kadar 4,20 lira seviyesinde sabit olacağını, bunun da tüm piyasayı rahatlattığını söyledi.

“Seçim Sonrası Daha Fazla Nefes Alıcaz”

TCMB Başkanı Çetinkaya ile Başbakan Yardımcısı Şimşek’in Londra’yı ziyaret etmeden önceki faizlerde sadeleşme kararı hakkında değerlendirmelerde bulunan Kocasert, alınan bu kararın da ekonomi piyasasını fazlasıyla rahatlattığını, Londra’dan gelen haberlerle birlikte de piyasaların her geçen gün normal haline geri dönüş yaptığını söyledi. Hem Merkez Bankası kararı hem de Londra’dan gelen karar sonrası piyasaların artık normalleşme sürecine girmeye başladığını söyleyen Kocasert, bu kapsamda da ilerleyen süreçlerde döviz kurlarında stabilizasyon ve sakinleşme öngördüklerini, haziranda yapılacak seçimler sonrasında da bu yılın 3. Çeyrek döneminde 1 ve 2. Çeyrek dönemlerine kıyasla daha fazla rahatlayacağımızı söyledi.

Döviz kurlarında yaşadığımız hareketliliğin ülkemizin gerçekleriyle uyumlu olmadığını söyleyen Kocasert, alınan tüm kararların ihracatçıları çok fazla etkilediğini, ham madde ile yarı mamul ürünlerine ithalat yaptıklarını, Türkiye’nin enerji için dövize ihtiyacı olduğunu, özel sektör borçlanmasının de yine döviz kurları üzerinden yapıldığını, bu sebeple de kurlardaki hareketliliklerin planlarla uyuşmadığını söyledi.