2018 Haziranda Konut Fiyatları Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran dönemine ilişkin konut fiyat endeksi raporunu yayımladı. Buna göre konut fiyatları aylık olarak yüzde 0,9 oranında yükseldi.

Merkez Bankası’nın açıkladığı rapora göre konut fiyatları senelik olarak yüzde 10,53 oranında yükseldi. 2018 haziran döneminde enflasyon rakamı 15,4 olarak açıklanmıştı. Bunun sonucunda ise konut fiyatları enflasyonun yaklaşık olarak 5 puan kadar altında kalmış oldu. Yatırımcılar için söz konusu rakam yani 5 puan değeri yüzde 5’lik reel kayıp olarak tanımlanmakta.

İstanbul’daki Konut Fiyatları Olumsuz Performansını Sürdürüyor

Konut fiyatları il bazında incelendiği zaman İstanbul yüzde 3,8’lik oran ile olumsuz performansını devam ettirdi. Ankara’daki konut fiyatlarında ise yüzde 8,4 oranında artış meydana geldi. İzmir’deki konut fiyatları incelendiği zaman ise Ankara’ya benzer şekilde artış meydana geldi. Söz konusu artış yüzde 16,9 oranında oldu.

Hedonik Konut Fiyat Endeksi Düştü

Türkiye’deki konutların gözlemlenebilen özelliklerinin dönem içerisinde kontrol edilerek kalite etkilerinden arındırılmış fiyat değişimlerinin izlendiği Hedonik Konut Fiyat Endeksi verileri incelendiği zaman ise bir önceki ayla karşılaştırıldığında yüzde 0,6 oranında artış meydana geldiği gözlemlendi. Buna göre HKFE 226,73 seviyesine ulaştı. Geçen senenin haziran dönemi ile kıyaslama yapıldığında yüzde 9,36 oranında artış meydana geldi. Yine aynı dönemde reel olarak ise yüzde 5,23 oranında düşüş söz konusu oldu.