Konut Sektöründe Balon Fiyat Olur Mu?

İnsanların en büyük gereksinimi bir barınma yerinin olmasıdır. Bu nedenle herkesin veya her ailenin mutlaka bir konuta ihtiyacı olmaktadır. Ekonomik koşullar ve konut fiyatlarının fazla olmasıyla insanlar ev almakta oldukça zorlanıyor. Ancak son altı aya bakıldığında yani darbe girişiminden sonra konut satışında oldukça yüksek bir artış gözlenmektedir. Bunun nedeni ülke ekonomisinin canlandırılması için konut alam faizlerinin yüzde birin altına çekilmesidir. Böylece uzun zamandır bir ev hayali kuranlar için artık bu hayaller son altı ayda gerçek olmaya başladı.

Uzun yıllardır konut almaya yaklaşamayan vatandaşlar artık istedikleri konutu alma şansına sahip oldular. Ancak konut satışlarında en çok dikkat çeken soru şu olmaktaydı konutta balon var mı? olmaktaydı. Konut fiyatlarının balon olması demek bir evin değerinin ekonomik koşullarla birlikte düşünüldüğünde beklenenin üzerinde olmasıdır. Bu özellikle İstanbul’un bazı kesimlerinde söz konusu olmaktaydı. Son altı ayda bir çok düzenleme ile birlikte Türkiye’de balon fiyatlar mümkün olmamaktadır. Faizlerin çekilmesi ve konut satışlarında rekabetin artmasıyla birlikte konut fiyatları da geri çekilmiştir.

Son aylarda neredeyse her gün yeni bir konut satış reklamı televizyonlarda dönmektedir. Hatta bu reklamlarda bir çok ünlü de oynamaktadır. Bu reklamların etkisiyle ve faizlerin geri çekilmesiyle konut satışlarının tavan yaptığı söylenebilir. ekonomide konut satışları yüzde yirmilere kadar artmıştır. Ve artması da beklenmektedir. bu durumdan dolayı rekabetin armasıyla firmaların balon satışlar yapması da imkansız hale gelmiştir.

Her bütçeye uygun bir konut bulunmaktadır. Hatta 120 aya varan aylık vadeler ile konut almak isteyenlerin işi kolaylaşmıştır. Bir miktar peşinat ve aylık kira fiyatı kadar bir vade ile bu borçlar ödenebilmektedir. Konut atışları bu tür desteklerle artmaya devam edecektir. Başta İstanbul olmak üzere diğer şehirlerde de artış gözlemlenmektedir.