Yurtdışı Müteahhitlikte Hedef 20 Milyar Dolar

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından bu yılın temmuz dönemine ait inşaat sektör analiz raporunu yayımladı. Buna göre, Türk müteahhitlerinin ocak ile haziran dönemleri arasında yurt dışında üstlendikleri projelerin değeri 9,2 milyar dolar değerine tekabül etti.

Ekonominin genel dinamiklerinin inşaat sektörünün gösterdiği performansı direkt olarak etkilediği belirtilen raporda, yeni dönemdeki mali ve parasal sıkılaştırma önlemlerinin, inşaat sektörü faaliyetlerini kısa ve orta vadede daha da baskılayacağı, ekonomik reform programının uygulamaya konulmasıyla birlikte inşaat sektöründe sürdürebilir büyümenin destekleneceği, bunun da hem uluslararası finansmanı için hem de altyapı yatırımlarının devamlılığı için önemli olduğu vurgulandı.

Ekonominin tek elde toplanmasının inşaat sektörü için yararlı olduğu belirtilen raporda, Türkiye’nin dıştan gelen ani şoklara karşı her zaman direnç gösterdiği, hem kısa hem de orta vadede alınan önlemlerle her şeyin daha iyi olacağı, Türkiye müteahhitlik şirketlerinin 1972 senesinden bu yılın haziran dönemi sonuna kadar toplamda 9 bin 375 proje üstlendikleri, bu projelerin değerinin 367 milyar dolar seviyesinde bulunduğu belirtildi. 2012 ile 2013 seneleri arasında yurt dışında üstlenilen işlerin değerinin 30 milyar dolara kadar çıktığı belirtilen raporda, bunun yaşanan aksilikler nedeniyle 2016 senesinde 14 milyar dolar seviyesine düştüğü, geçen sene 15 milyar dolara yükseldiği, bu senenin ilk yarıyılında ise 9,2 milyar dolar seviyesine ulaştığı belirtildi.

Raporda ayrıca konut ve ipotekli satışlar dikkat çekilerek, şuanki göstergelerin bu senenin ilk yarı dönemindeki projeksiyonların, döviz kurlarında meydana gelen hareketliliğe sebebiyle girdi maliyetlerinde yükselmelerin olduğu, konut kredisi faiz oranlarının ise aylık ortalama olarak yüzde 1,7 ile yüzde 1,8 seviyelerinde bulunduğu belirtildi.