Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya: İhracat İthalattan Daha Hızlı Büyüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, öncü göstergelerin ülkemizde meydana gelen ihracatın gerçekleştirilen ithalattan çok daha hızlı bir şekilde büyümesine olanak sağladığını söyledi. Bu yıl içerisinde gerçekleşen ihracattaki büyüme oranını en önemli sürükleyicilerinden olmasını beklediklerini ifade etti.

Bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın İdare Merkezi Toplantı Salonu’nda Banka’nın 85. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.

Kurulda açıklamalarda bulunan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, konuşmasında ülkemizde ihracatın gerçekleşen ithalattan çok daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü söyledi.

Petrol ile diğer ticaret malların ücretlerindeki istikrarlı ve düzenle olarak meydana gelen artışın ithalatı sürekli olarak artırdığını söyleyen  Murat Çetinkaya, gerçek kurdaki değer kayıpları ile mutedil ilerleyişin ters yönde etki ettiğini söyledi. Bu kapsamda, bu sene içerisindeki cari işlemlerde meydana gelen açığın GSYİH’ye oranının geçen seneki seviyeye yakın olduğunu ve yüzde 4’ün epey altında oluştuğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.

Murat Çetinkaya, şubat ile mart dönemlerindeki enflasyon rakamlarının çift haneli olmasının en temel sebebinin geçen yıl vergide meydana gelen artış, kur geçişkenliği ile ülkemizdeki işlenmemiş gıda ücretlerindeki baz etkisinin olduğunu belirtti. Şuan da var olan politikaların enflasyon üzerindeki riskleri daha dengeli hale getirmek için daha sıkı bir duruş sergileyeceklerini ve bunu koruyacaklarını sözlerine ekledi.

Para politikası hakkında kararlar alındığı zaman orta vadeli enflasyonu baza alarak hareket ettiklerini söyleyen Murat Çetinkaya, bu sebepten dolayı enflasyon düzelene kadar sıkı duruş sergileyeceklerini ve bunu koruyacaklarını söyledi. İlerleyen zamanlarda gıda komitesinde sergilenecek olan ortak kurumsal çabanın fiyat istikrarı kapsamında diğer yapısal bölgelerin de ağı büyütülerek hayata geçirilmesi için çalışmalarda bulunduklarını belirtti.

Çetinkaya, kısa bir süre önce açıklanan göstergelerin, bu yılın ilk çeyreğinde iktisadi harekette daha mutedil bir ilerleyiş olabileceğini söyledi. Çetinkaya, bunlara ek olarak teşvik ve tedbirlerin yurt içinde meydana gelen talebi destekleyeceğini, 2017’nin ikinci çeyreğinde ise iktisadi harekette önemli bir iyileşme beklediklerini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın sermayesinin artırılma yetkisinin sadece Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nde olduğunu belirten Murat Çetinkaya, söz konusu durumun banka, Hazine Müsteşarlığı ve hükümet arasında gerçekleşecek görüşmeler sonrasında kesinleşecek bir husus olduğunu söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2016 Yılı Kar Dağıtım Tutarları

Geçen yılın dağıtıma tabi olan dönem karı 11,2 milyar Türk Lirası olarak  görülürken, bu miktarın 6,4 milyar Türk Lirası kadar kısmı Hazine Müsteşarlığına aktarılacak.

Vergi Usul Kanunu‘nun maddelerine uygun olacak şekilde dağıtıma tabi dönem karı 11 milyar 174 milyon 976 bin 769 Türk Lirası olarak belirlenirken, söz konusu tutarın 2015 yılındaki değeri 16 milyar 197 milyon 939 bin 356 Türk Lirası seviyesindeydi. Diğer dağıtımlar ele alındığı zaman ise ihtiyat miktarının 3,1 milyar Türk Lirası değerinde, hissedarların payının 3 bin Türk Lirası değerinde, 9 milyon 968 bin 620 Türk Lirası değerinde de temettünün yer aldığı görülmekte.