Geçici Dış Ticaret Açığı 8 Milyara Yükseldi!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan eylül dönemine ilişkin geçici dış ticaret istatistik verilerine göre, dış ticaret açığı yüzde 85 oranında artış gösterdi. Meydana gelen bu artış ile birlikte dış ticaret açığı 8 milyar 135 milyon dolara çıktı. Öncesinde bu tutar 5 milyar 873 milyon dolardı.

Ülkemizdeki ihracat verileri değerlendirildiği zaman eylül dönemi ile geçen senenin aynı dönemlerinin kıyaslaması yapılığın yüzde 8,7 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile ihracat 11 milyar 848 milyon dolara çıktı. İthalat verilerine bakıldığında ise yüzde 30,6 oranında artış meydana geldi. Bu artış ile birlikte ithalat 19 milyar 982 milyon dolara çıktı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Analist Haluk Bürümcekçi,  ithalatın alt gruplarında görülen sinyallerin hem üretim hem de iç talep kapsamında olumlu bir tablo oluşturduğunu söyledi.

Sermaye malı ithalatının ilk yarı dönemdeki azalmasından sonra öncesindeki 2 aylık süreçte de olduğu gibi senelik olarak yüzde 5,1 oranında artış meydana geldiğini söyleyen Bürümcekçi, tüketim malı ithalatında da ise yüzde 6,4 oranında artış meydana geldiğini, bu artışın ise toparlanmaya işaret ettiğini söyledi. Ara malı ithalatının önceki dönemlerde de olduğu gibi hem altın hem de enerji ithalatının artış sebebi ile yüzde 42,0 ile belirgin seviyede yükseldiğini söyleyen Bürümcekçi, diğer bir yandan ise sanayi üretimi kapsamında öncü olduğumuzu düşündüğümüz altın ile enerji haricindeki avro bazında ara malı ithalatının bir önceki döneme göre artış gösterdiğini, senelik olarak artışının yüzde 22,9 oranında hız kazandığını söyledi.