Otomobil Üretiminde Tüm Zamanların Zirvesi!

2017 yılının ilk 9 ayındaki otomobil üretim rakamları, bir önceki yılın aynı dönemine oranla tam yüzde 31 oranında arttı. Bu yılın ilk üç çeyreklik döneminde tam 839 bin adet otomobil üretimi gerçekleşti. Bu rakam, tüm zamanların en yüksek otomobil üretim rakamı olarak kayıtlara geçti.

Otomotiv Sanayisi Derneği tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre, 2017 yılının Ocak ve Eylül ayları arasındaki dönem içerisinde, 2016 yılının aynı dönemine oranla otomotiv üretiminde yüzde 18’lik bir artış yaşanarak 1 milyon 224 bin adete yükseldi. Bu rakama traktör üretiminin de eklenmesi ile birlikte rakamın 1 milyon 262 bin 572’ye kadar çıktığını ifade eden Otomotiv Sanayi Derneği, tarihinin en yüksek otomotiv üretim rakamına ulaşıldığını kaydetti.

Bahsi geçen dönem içerisindeki otomobil üretiminin yüzde 31 oranında artış göstererek 839 bin rakamına ulaştığını kaydeden Otomotiv Sanayi Derneği, bu rakamın da tüm zamanların en yüksek otomobil üretim rakamı olduğunu kaydetti.

Aynı dönem içerisinde ticari araç üretiminde ise yüzde 2’lik bir azalma oldu. Ticari araç üretimi 385 bin adete gerilerken, hafif ticari araç grubunda yüzde 3’lük azalma, ağır ticari araç grubundaki üretimde ise baz etkisi ile yüzde 9’luk bir artış kayıtlara geçti. Ağır ticari araç üretimi, 2015 yılının ilk 9 aylık dönemine oranla ise yüzde 35’lik bir azalma yaşadı. Dönem içerisinde kamyon üretiminde yüzde 46’lık, minibüs üretiminde yüzde 30’luk, büyük kamyon üretiminde yüzde 11’lik ve otobüs üretiminde yüzde 3’lük artış hakim olurken; traktör üretiminde yüzde 1’lik, midibüs üretiminde yüzde 7’lik, kamyonet üretiminde de yüzde 5’lik bir azalma kayıtlara geçti.

Bahsi geçen bu dönem içerisinde otomotiv ihracarında yüzde 24, otomobil ihracatında ise yüzde 38’lik artış gerçekleşti. Toplam ihracat rakamında 984 bin adete ulaşılırken bu ihracatın 689 bin adeti otomobil ihracatı olarak gerçekleşti.