Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ortaklaşa yapmış olduğu geçici dış ticaret  verileri açıklandı.

Açıklanan verilere göre Nisan ayı dönemindeki dış ticarette 4 milyar 945 milyon dolar değerinde açık oluştu. 2017’nin Ocak ile Nisan ayları arasındaki dönemde meydana gelen dış ticaret açığı ise 17 milyar 500 milyon dolar değerinde gerçekleşti.

Verilere göre bu yılın Nisan ayı dönemi ile geçen yılın aynı dönemi kıyaslandığı zaman gerçekleşen ihracat yüzde 7,4 oranında artış gösterdi. Bu artış işe 12 milyar 839 milyon değerinde ihracat gerçekleşti. Yine benzer şekilde aynı dönemlerdeki ithalat kıyaslaması yapıldığında yüzde 9,9 oranında artış meydana geldi ve bu artış ile de 17 milyar 784 milyon dolar değerinde gerçekleşti.

Nisan ayı dönemindeki dış ticaret açığı ise yüzde 16,7 oranında arttı. Bu artış ile 4 milyar 945 milyon dolar değerine çıktı. İhracat ile ithalatın kıyaslaması yapıldığında geçen yılın Nisan ayı döneminde yüzde 73,8 oranındayken bu yılın aynı döneminde bu oran yüzde 72,2 olarak gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracata bakıldığında bu yılın Nisan ayını bir önceki ay ile kıyaslandığında yüzde 2,7 oranında düşüş meydana geldi. İthalat ise yüzde 1,6 oranında yükseldi. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise aynı kıyaslamalarda ihracat yüzde 10,5 oranında ve ithalat yüzde 13,2 oranında artış gösterdi.

En fazla ihracat gerçekleştiren ülke ise Almanya olarak açıklandı. Almanya 2017 Nisan ayı döneminde 1 milyar 140 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Almanya’dan sonra Birleşik Arap Emirlikleri 1 milyar 21 milyon dolar ile ikinci sırada, Irak 857 milyon dolar ile üçüncü sırada ve İngiltere 737 milyon dolar ile dördüncü sırada yer aldı. İthalatta ise ilk sırada 1 milyar 647 milyon dolarlık değer ile Çin ilk sırada yer aldı. Çin’in ardında ise Almanya, Rusya ve ABD yer aldı.