Sebze ve Meyve Fiyatları Düşecek Mi?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, sebze ve meyve fiyatları kapsamında açıklamalarda bulundu.

Tüfenkci, gıda fiyatlarının sürekli olarak değişkenlik göstermesi doğrultusunda sebze ve meyve fiyatlarındaki sürekli inişli çıkışların yaşanmasına bir son vereceklerini, artık sabit bir fiyattan satışa çıkmasını sağlayacaklarını, bunun çalışmalarda bulunduklarının bilgisini aktardı.

Basına sözlü açıklamalarda bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, gıda fiyatlarının sürekli değişmesine yönelik hükümet olarak yoğun bir çalışma içerisinde bulunduklarını ifade etti. Hem bakanlığın hem de komitede bulunan bakanlıkların toplandıkları sundukları öneriler doğrultusunda gıda fiyatları kapsamında tartışacaklarını, son noktaların konulacağını ve yakın zamanda uygulamaya geçileceğini söyleyen Tüfenkci, gıda fiyatlarının değişkenliğine etki eden en önemli faktörlerin başında mevsimsel etkiler ile birlikte arz ve talep dengesinin bulunduğunu belirtti. Aşırı stoklamadan sebep fiyatlarda değişkelik yaşandığını söyleyen Tüfenkci, Ekonomi Bakanlığının ithalat kapsamında almış olduğu tedbirler de dahil olmak üzere tüm konuların tartışılacağını söyledi. Vergilendirme sisteminden kaynaklanan problemler meydana geliyorsa bu konularında tartışma kapsamında bulunacağını söyleyen Tüfenkci, yapılan gıda komitesinin epeyce geniş bir komite olacağını söyledi. Komitede Merkez Bankası’nın yapmış olduğu tespitlere ve sunumlara da yer verilecek.

Yapacakları önerileri açıklayan Tüfenkci, bunlardan birinin de hal içinde yapılmış olan alışverişe daha fazla teşvik sağlamak olduklarını söyledi. Domates fiyatlarındaki meydana gelen dev artışa değinen Tüfenkci, bunun geçici olduğunu, sebebinin yeterli seviyede ekim alanlarının mevcut olmamasının ve ihracatın çok fazla artması olduğunu söyledi. Pazarda bugünlerdeki domates satışlarının geçen haftalara göre önemli ölçütte düşüş yaşandığına dikkat çeken Tüfenkci, domatesin sadece örnek olduğunu, ilerleyen dönemlerde aynı şeylerin salatalığın, patlıcanın veya başka sebze ve meyvelerin başına gelebileceğini söyledi. Bu nedenle bu gibi durumların oluşmaması için çalışmalarda bulunduklarını ifade etti.