Şeftali’nin İhracatında Tüm Zamanların Rekoru!

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre ilkbahar döneminde meydana gelen olumlu hava şartları şeftali ihracatına pozitif etki etti. Ağustos ayının ortası itibariyle Türkiye’nin gerçekleştirdiği şeftali ihracatı 101,8 bin ton seviyesine çıkarak rekor kırdı.

Şeftali İhracatında Rekor

Şeftali’nin en çok üretildiği şehirler Çanakkale ve Bursa olurken, ihracatında ise yüzde 59 oranında artış meydana geldi. Bu artışla da 64 bin ton seviyesinden 101,8 bin ton seviyesine çıktı. Söz konusu dönemde şeftali ihracatından elde edilen gelir ise yüzde 37,6 oranında artış göstererek 55,2 milyon dolar seviyesinden 76 milyon dolara ulaştı.

Sezon halen daha bitmemişken açıklanan rakamlar senelik olarak değerlendirildiği zaman tüm zamanların en yüksek ihracat rakamları olarak açıklandı. Şeftalide en çok dış satım rakamına geçen sene 89,5 bin ton ile ulaşılmıştı.

Bu dönemde en çok ihracatın yapıldığı ülke Rusya oldu. Rusya’ya yapılan şeftali ihracatı 62,7 bin ton olarak açıklandı. Türkiye’den gönderilen her 100 kilogram şeftaliden Rusya’nın aldığı pay 61 kilograma tekabül etti. Rusya’ya toplam ihracatın yüzde 61,6’lık kısmı gerçekleşirken, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 48,3 oranında artış meydana gelerek 42,3 bin ton seviyesinden 62,7 bin ton seviyesine çıktı. Değer olarak incelendiği zaman ise yüzde 34,7 oranında artış meydana gelerek 44,4 milyon seviyesinden 59,8 milyon seviyesine çıktı. Rusya’dan sonra en çok şeftali gönderilen ülke 17,5 bin ton ile Irak olurken, devamında da Suriye 5,6 bin ton ve Suudi Arabistan 5,2 bin ton ile yer aldı.