Sosyal Medya Devine Büyük Darbe! Şirketler Reklamlarını Durduruyor!

Dünya’nın en büyük sosyal medya platformlarından bir tanesi olarak tanınan Facebook, milyonlarca kullanıcısının bilgilerini sızdırmasının ortaya çıkması sonrasında birçok uluslararası şirket reklamlarını durdurma kararı aldı. Hatta bazı şirketler, facebook reklam sayfalarını tamamen kapattılar.

Sosyal medya devi Facebook’un başı büyük belaya girdi. Ortaya çıkan bilgilerin sızdırılması skandalı sonrasında Facebook’a yönelik olarak “Facebook’u Sil” boykotu başlatıldı. Bu boykota katılan birçok dünya devi şirket, Facebook reklamlarını durdurduğunu, bazılarıysa hesaplarını tamamen sildiğini ifade etti.

Veri krizi skandalına İngiltere merkezli Cambridge Analytica şirketi de dahil edildi. Sonrasında Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in de veri sızdırıldığını itiraf etmesi sonrasında şirketin hisseleri de hızlı bir şekilde düşüşe geçti.

Almanya merkezli uluslararası banka olan Commerzbank, Facebook’a verilen reklamlar için durdurma kararı aldığını duyururken, SpaceX, Tesla gibi dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin sahibi Elon Musk’ta Twitter’daki takipçilerinin talebi üzerine Facebook’ta yer alan resmi hesapları tamamen sildi.

Facebook reklamlarını durdurduğunu ilk duyuran şirket ise, geniş bir kullanım kapasitesine sahip olan Mozilla oldu. Mozilla Vakfı’nın resmi blog sitesi üzerinden yapılan açıklamada, Facebook’un gizlilik ayarlarını güçlendirebilmek adına çalışmalarına başlamasına kadar reklamları durdurdukları ifade edilirken, bu atılan adım çığ gibi büyürken, Facebook’un hem en büyük gelir kaynağına, hem de şirketin hisse değerlerine önemli bir darbe vurdu.

Facebook Ne Kadar Kazanıyor?

Dünya’nın en büyük sosyal medya platformu Facebook’un aktif 2,1 milyardan fazla kullanıcıs olurken, 2017 yılında toplam gelirleri yüzde 47 oranında yükselerek 40,6 milyar Dolar seviyesine ulaştı. Bu gelirin yüzde 98,5’i, yani 40 milyar Dolar’a tekabül eden kısmı ise reklamlardan elde ediliyor.