TİM Başkanı: Küresel Ticaret Savaşı Yaygınlaşıyor

Küresel ticaret savaşları hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, savaşın ilk önce Amerika ile Çin arasında başladığını, bunun devamında ise tüm dünya genelin yayıldığını, ticaret savaşlarında kazanan taraf olunmayacağını, bunun tarihsel olarak ispatının yapıldığını söyledi.

ABD’nin Aldığı Kararlar Küresel Ticaret Savaşlarını Tetikliyor

Dünya ticaret hacminin 2015 ile 2016 yıllarında 16 trilyon dolar seviyesine kadar düştüğünü söyleyen Gülle, 2017 yılında yeniden toparlanma sürecine girildiğini, 2018’de rakamların tekrardan artmasının beklenildiğini, öngörülen rakamın ise 19 trilyon dolar olduğunu söyledi. Küresel ticarette görünüm olumlu olarak değerlendirildiğini söyleyen Gülle, ancak durumun böyle olmadığını, Amerika’nın aldığı korumacı politika uygulama kararlarının küresel ekonomik iyileşmelere duvar ördüğünü, pek çok ülkenin Amerika’ya cevap vermeye başladığını, bunun sonucunda da ticaret savaşının yaygın hale geldiğini söyledi. Şuanda küresel ekonomide en önemli 3 ticaret aktörünün Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika ve Çin olduğunu söyleyen Gülle, bu ülkelerin atacakların adımların küresel refahı olumlu ya da olumsuz yönde etkileyeceğini, martta imzalanan kararname kapsamında çelik ve alüminyuma ek vergi getirildiğini, bunun tüm ülkeleri etkileyeceğini, ABD’nin ticarette her zaman önemli olduğunu söyledi.

Geçen sene Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkenin 8,7 milyar dolar ile ABD olduğunu söyleyen Gülle, 11,9 milyar dolarlık ithalatla da yine ABD’nin 4. Sırada olduğunu, çelik ve alüminyumun ihracatta önemli ürünler olduğunu, ek vergilerin gelirleri etkileyeceğini ancak Türk firmaları pazarlara yöneldiği zaman olumsuz etkilerin azalacağını söyledi.