İsrail’den Doğalgaz Gelebilir!

Atlantik Konseyi İstanbul Zirvesi 2017’nde konuşma yapan İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanlığı Genel Direktörü Shaul Meridor doğalgaz ve ihracat politikaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Shaul Meridor: 3 Farklı Alternatifimiz Var!

Shaul Meridor, Doğu Akdeniz’de Enerji İşbirliğini ve Ticaretini Güçlendirmek oturumunda açıklamalarda bulundu.  Shaul Meridor, Türkiye’nin, doğunun ve Mısır’ki LNG’lerin İsrail’in değerlendirmeye aldığı 3 alternatif arasında bulunduğunu, şuanda saydığı 3 alternatiften 2sine doğalgaz sağlayabilecek kadar olanaklarının bulunduğunu, buna ek olarak henüz ortaya çıkmamış gazlarının olduğunu söyledi.

Bu 3 farklı alternatifin birbiri ile kıyaslanmaması gerektiğini söyleyen Shaul Meridor, bunların birbirleri ile bütünleşik yapıda olduğunu söyledi. Ülkemizdeki boru hatlarının İsrail için çok elverişli bir ihracat alanı olduğunu ifade eden Shaul Meridor, 2 ya da 3 yıllık zaman zarfı içinde İsrail’deki gazın Türkiye’de olabileceğini, bunun Türkiye ekonomisi için çok yararlı olduğunu, sadece Türkiye için değil, Türkiye’ye yakın konumda bulunan ülkeler için de çok avantajlı olacağını söyledi.

Avrupa Birliği İsrail’deki Gaza İlgi Gösteriyor!

Shaul Meridor, Avrupa Birliği‘nin bu projeye ilgi gösterdiğini, Avrupa Birliği’nin doğalgazını çeşitlendirme gereksiniminin olduğunu söyledi. Nisan ayının ilk günlerinde Güney Kıbrıs, İtalya, Yunanistan ile Avrupa Birliği’nden yetkili kişilerin kendi ülkelerini ziyaret ettiklerini, mevcut olan gazın hemen olmasa dahi önümüzdeki 8 yıllık zamanda potansiyelin ortaya çıkacağını, oluşan bu avantajların iş birliği içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Doğu Akdeniz ile Irak Gazı Ülkemiz için Ek Avantaj

Bakan Berat Albayrak’ın Türkiye’nin enerji politikasını açıkladığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar, bu politika kapsamında 3 tane çok önemli detayın olduğunu belirtti. Bunlar öngörülebilirlik, tedarik emniyeti ve yerli hale getirilmesi.

Söz konusu enerji politikasının hedefinin Türkiye bazında bakıldığında sürekli olarak büyüme gösteren talebi karşılayabilmek olduğunu söyleyen Alparslan Bayraktar, buna ek olarak dışarıya olan bağımlılığımızı artık düşürmemiz gerektiği konusunda açıklama yaptı. Bayraktar, LNG, yer altı depolama sistemleri ile LNG terminalleri için çok fazla yatırım gerektiği bilgisini aktardı. Benzer şekilde nükleer enerjinin de ülkemiz için çok önemli olduğunu ifade eden Alparslan Bayraktar, ülkelerin ve kaynak çeşitliliğin artırılması gerektiğini, Doğu Akdeniz gazının ise bunun için çok güzel bir alternatif olabileceğini belirtti.

Bayraktar: Türkiye’nin Projeye Destek Verebilmesi için 3 Önemli Maddenin Gerçekleşmesi Gerek

Tedarik ülkelerinin artırılması piyasada rekabet ortamının oluşmasına zemin oluşturacağını söyleyen Bayraktar,  ülkemizin bir projede destek verebilmesi için proje kapsamında tedarik güvenliğinin oluşturulması gerektiğini, söz konusu bölgede huzurun sağlanması gerektiğini, kazan-kazan esasının baza alınması gerektiğini vurguladı.Bu kapsamda, daha uzun zamanlı enerji ortaklığı talep ettiklerini, bunun için de dengeli bir düzen oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, bu kapsamda bir kaç aydan beri İsrail’den potansiyel alımı yapmayı düşündüklerinin bilgisini verdi.