TÜİK Açıkladı! Toplam Sanayi Ciro Endeksi Yüzde 28 Arttı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçen yılın aralık dönemine ilişkin sanayi ciro endeksi verileri açıklandı.

Açıklanan verilere göre, toplam sanayi ciro endeksi geçen sene 2016 yılı ile kıyaslama yapıldığı zaman yüzde 28 oranında artış gösterdi ve bu artışla da 255,5’e çıktı. Geçen senenin aralı döneminde senelik olarak ise yüzde 27,2 oranında artış görülüp 298,2’ye çıktı.

Madencilik ve Taşocakçılığı Endeksi Yüzde 4,4 Arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi ise geçen yılın aralık döneminde kasım dönemine kıyasla yüzde 1,5 oranında arttı. Sanayinin alt sektörleri incelendiği zaman ise madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 4,4 oranında, imalat sanayi endeksi ise yüzde 1,4 oranında artış gösterdi.

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi incelendiği zaman ise, 2017 yılının aralık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27,2 oranında arttı. Bu durum sanayinin alt sektörlerinde incelendiği zaman ise madencilik ve taş ocaklığı sektöründe yüzde 20,4 oranında, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 27,4 oranında yükseldi.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise, geçen yılın 4. çeyrek döneminde 3. çeyrek dönemine göre yüzde 8,3 oranında yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreği ile kıyaslandığında yüzde 29,3 oranında yükseldi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiği zaman aylık olarak en yüksek artış görülen endeks madencilik ve taş ocakçılığı oldu. Söz konusu artış ise yüzde 4,4 oranında gerçekleşti.