Hanehalkı Kullanabilir Fert Gelirleri Yükseldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından geçen yıla ait gelir ve yaşam koşulları araştırma sonuçları yayınlandı. Buna göre eşdeğer hanehalkı kullanabilir fert gelirine göre en çok gelire sahip olan yüzde 20’lik grubun toplam gelirden temin ettiği pay geçen seneye göre yüzde 0,2 puan yükseldi ve yüzde 47,4 seviyesine ulaştı. En az gelire sahip olan yüzde 20’lik grubu toplamdan temin ettiği pay ise 0,1 puan yükselerek yüzde 6,3 seviyesine ulaştı.

Açıklanan verilere göre toplumun en zengin olan yüzde 20’lik kısmının gelirinin en yoksul olan yüzde 20’lik kısmının gelirine olan oranı 7,7 seviyesinden 7,5 seviyesine geriledi. Gini katsayısı ise geçen sene bir önceki seneye göre 0,001 puan yükselerek 0,405 olarak kayda geçti.

Türkiye’de senelik ortalama eşdeğer hanehalkı kullanabilir fert geliri, geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 12,7 oranında yükselerek 19 bin 139 Türk Lirası seviyesinde 21 bin 577 Türk Lirası seviyesine ulaştı. Toplam eşdeğer hanehalkı kullanabilir fert gelirleri içerisindeki en yüksek payın sahibi ise maaş-ücret gelirinin oldu. Söz konusu pay oranı ise yüzde 48,9 olarak açıklandı. Bunun devamında ise sosyal transfer gelirleri yüzde 19,7 ile ikinci sırada, müteşebbis gelirleri ise yüzde 19,6 ile üçüncü sırada yer aldı. Müteşebbis gelirlerinin tarım dışı gelirlerden olan kısmı yüzde 21,4’e, sosyal transferlerin emekli ve dul-yetim aylıklarından olan kısmı ise yüzde 91,4’e tekabül etti.

Yoksul olanlar incelendiği zaman bu oranının okuryazar olmayanlarda yüzde 25,4’e, okul bitiremeyenler ise yüzde 21,7’ye, lise altı mezunlarda yüzde 11,7’ye, lise ve dengi mezunlarda ise yüzde 5,5’e tekabül ettiği gözlemlendi.