Tüketici Güven Endeksi Düştü, Genel Ekonomik Durum Beklentisi Arttı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliği ile gerçekleştirilen tüketici eğilimi anketi sonuçları açıklandı.

Anket sonucunda göre hesaplanan tüketici güven endeksi, 2018 yılının şubat döneminde bu yılın ocak dönemi ile kıyaslandığı zaman yüzde 0,1 oranında yükseldiği gözlemlendi.

Bu yılın ocak döneminde 72,33 olarak açıklanan tüketici güven endeksi şubat döneminde 72,25 olarak açıklandı. Söz konusu dönemde hanenin maddi durum beklentisi incelendiği zaman yüzde 0,2 oranında yükseldiği gözlemlendi. Bu yükseliş ile hanenin maddi durum beklentisi 91,3’e çıktı. Bu artış ile de gelecek 1 senelik dönem içerisinde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerde artış meydana gelmesinden ötürü oldu.

Genel Ekonomik Durum Beklentisi Yükseldi!

Genel ekonomik durum beklentisi incelendiği zaman şubat döneminde yüzde 0,7 oranında artış gösterdiği görülmekte. Bu artış ile genel ekonomik durum beklentisi 96,8’e yükseldi. Bu ise, gelecek 1 senelik dönem içerisinde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde olan beklentilerin arttığının bir göstergesi olarak belirlendi.

İşsiz Sayısı Beklentisi Geriledi

İşsiz sayısı beklentisinin endeksi incelendiği zaman diğerlerinin aksine gerilediği gözlemlendi. Söz konusu düşüş yüzde 0,9 oranında olup, bu düşüş ile 75,3’e düştü. Söz konusu düşüş ise, gelecek 1 senelik dönem içerisinde işsiz sayısında gerileme bekleyenlerin azaldığını gösterdi.

Tasarruf etme ihtimali endeksi de işsiz sayısı beklenti endeksine benzer şekilde düştü. Söz konusu düşüş 26,2 seviyesinden 25,7 seviyesine oldu. Yüzde 1,9 oranında düşüş gösteren endeks, gelecek 1 senelik dönem içerisinde tasarruf etme ihtimali olduğunu düşünen tüketicilerin ocak dönemine göre azaldığını gösterdi.