Tüketici Güveni Endeksi İstikrarını Bozmuyor!

Tüketici güveni 2016 Ekim ayından bugüne yani Nisan ayına kadar en yüksek değerine çıkarken, vatandaşların konut, otomobil satın alma ortalama değerleri de en yüksek değerine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)‘ndan açıklanan verilere göre, Nisan ayındaki Tüketici Güven Endeksi mart ayı ile karşılaştırıldığı zaman yüzde 5,1 oranında artış meydana geldiği ve bunun sonucunda 71,3’e çıktığı görülmekte. Bunun sonucunda ise 2016 Ekim ayından bu güne kadar tüketici güven endeksi değerlerinde önemli ölçütte artış olduğu görülmekte.

Aile bütçe gelirlerinin nisan ayındaki endeks değerlerine bakıldığı zaman bir önceki ayına göre yüzde 3,4 oranında artış meydana geldiği ve bunun sonucunda 90,7 olduğu görülmekte. Bu yükseliş, önümüzdeki 1 sene içerisinde hanedeki toplam gelirin çok daha iyi olmasının beklenmesinden ve bu bekleyenlerin giderek artmasından ötürü oldu.

Ülkemizdeki genel olarak ekonomik duruma ilişkin beklenti endeksi değerleri ise nisan ayında yine mart ayı ile karşılaştırma yapıldığında yüzde 3,3 oranında artış meydana geldiğini ve bunun sonucunda 96,2’ye yükseldiği görülmekte. Dayanıklı tüketim malı alımlarını değerini gösteren endekste ise yüzde 7,4 oranında bir artış söz konusu olurken, vatandaşların bu doğrultuda harcama yapma endeks değeri ise yüzde 0,1 oranında düşüş yaşadı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ata Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş, dolar değerinin giderek artış göstermesinin tüketici hareketlerine olumsuz yönde etki etmediğine, yatırımlara yönelik olarak da ilerleyen zamanlarda güven endekslerinde bir artış beklediklerini ifade etti.