Türkiye Yapısal Reformlara Açık!

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye biriminde görev alan Şef Antonio Spilimbergo, basına yaptığı açıklamalarında ülkemizin bu seneki büyüme beklentisinin yüzde 2,9 oranında yüzde 2,5 oranına düşüş yaşamasında geçen sene meydana gelen olumsuz olayların etken olduğunu belirtti.

Antonio Spilimbergo, 2016’nın Ocak ayı dönemlerinde baya iyimser olduğunu ve yüzde 3,8 oranında büyüyeceği yönünde tahminlerde bulunduklarını söyledi. Fakat yaşanan siyası belirsizlikler ile temmuz ayında meydana gelen darbe girişimini öngöremediklerini söyleyen Antonio Spilimbergo, bu sebepten ötürü 2016 yılı için olan beklentilerin aşağı çekilmek zorunda kalındığını söyledi. Şuanda yüzde 2,9 oranında büyümenin oluştuğunu söyleyen Antonio Spilimbergo, yaşanan deneyimden belirsizliğin nasıl oluşabileceğini kavradıkları için etkenlerin bu yıl içerisinde de devam edeceğini öngördüklerini söyledi.

Antonio Spilimbergo, turizm sektörünün 2016 yılındaki GSYH‘ye çok katkı sağladığını, bunun toparlanma sürecinin uzun süreceğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun 2016 yılındaki verilerini baza alarak yapılan değişikliklere değinen Antonio Spilimbergo, IMF’nin 2017 içerisinde yüzde 2,5 oranındaki büyümesinin yeni yöntemlere göre hesaplandığını belirtti.  Geçen yıla yönelik yapılan yüzde 2,9’luk büyüme beklentisinin yeni yöntemlere göre yapılmadığını belirten Antonio Spilimbergo, bu sebepten ötürü iki oranın birbiri ile karşılaştırılmasının çok da mümkün olamayacağını söyledi. Yeni yöntemlerin daha anlaşılır hale gelmesi için biraz daha zaman geçmesi gerektiğini söyleyen Antonio Spilimbergo, Türkiye İstatistik Kurumu’nun hayata geçirdiği yenilikleri, ülkemizdeki uygulamayı Avrupa’daki uygulama ile benzer hale getirdiğini, bunun çok önemli olduğunu belirtti. Fakat söz konusu yeniliklerin büyümedeki oranı önemli ölçütte değiştirdiğini söyleyen Spilimbergo, oluşan yeni büyüme rakamlarını anlayabilmenin çok önemli olduğunu, Türkiye için ne anlama geldiğini anlamak için belli bir sürenin geçmesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Antonio Spilimbergo :Türkiye Yapısal Değişikliklerde Çok Başarılı!

Antonio Spilimbergo, Türkiye’de yapılan yapısal değişiklikleri çok başarılı bulduğunu dile getirdi. Devletin iş gücü kapasitesi, bireysel emeklilik  ve düşük tasarrufları yükseltmek için yaptığı değişikliklere çok önem verdiğini söyleyen Antonio Spilimbergo, bunun Türk halkı için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin epeydir düşük tasarruf ile düşük verimlilik konusunda ilerleme katettiğini söyleyen Spilimbergo, artan nüfus ile birlikte iş gücü için yeni çalışma imkanlarının oluşturulmasının çok gerekli olduğunu vurguladı. Suriye gibi başka ülkelerden Türkiye’ye gelen fazla sayıdaki sığınmacılar için muvafık ekonomik koşullar oluşturulmasının da ehemmiyetli bir davranış olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş yapması kapsamında sorular yöneltilen Antonio Spilimbergo, her ülkenin kendine göre siyasi şartlarının olduğunu, siyasi düzenin tek başına iktisadi başarısına nasıl etki edeceğine dair kesin bir öngörü olmadığını belirtti. Buna rağmen ileride ne olabileceğine dair ve hukukun egemenliğinin hepimiz için çok önemli olduğunu söyleyen Antonio Spilimbergo, bunun Türkiye içinde söz konusu olduğunu belirtti.